tiistai 6. marraskuuta 2018

Nuorisosäätiö osa kaksi!




Ilman MOT- ohjelmaa tämäkin keplottelu olisi todennäkösesti pistetty pimentoon.




areena.yle.fi
Muutamassa vuodessa Nuorisosäätiön entinen johto pisti…







Poliisi tutkii, mistä keskustavaikuttajien yhdistyksen rahat tulivat – taustalla osakekaupat Nuorisosäätiön kanssa




Keskustaa lähellä olevien yhdistysten ja säätiöiden välisissä osakekaupoissa järjesteltiin satojen tuhansien eurojen voitot. Sysäyksen osakekauppoihin antoi vuonna 2011 keskustan yllättävä ongelma pankin kanssa.

Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvä rikostutkinta on laajentunut koskemaan keskustavaikuttajien yhdistystä ja sen lyhyessä ajassa kerättyä mittavaa omaisuutta.
Yhdistyksen äkkirikastumisen taustalla ovat ainakin keskustan lähipiirissä toteutetut osakekaupat, joissa tehtiin satojen tuhansien eurojen myyntivoitto.
Rahat ovat peräisin Nuorisosäätiöstä, joka osti värikkäiden vaiheiden jälkeen kymmeniä tuhansia TA-yhtymän osakkeita.
Osakkeiden hinta kaksinkertaistui lyhyessä ajassa.
Nuorisosäätiön ex-johtajilla Aki Haarolla ja Perttu Nousiaisella oli kaupoissa keskeinen rooli. Ne liittyvät kuitenkin myös laajempiin omaisuusjärjestelyihin keskustaa lähellä olevissa säätiöissä ja yhdistyksissä.
Osakekauppoihin liittyy useita erikoisia piirteitä. Osakkeiden hinta esimerkiksi kaksinkertaistui lyhyessä ajassa. Samat henkilöt ovat toimineet sekä ostajana ja myyjänä.




Perttu Nousiainen ja Aki Haaro, Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiön ex-johtajia Perttu Nousiaista (vas.) ja Aki Haaroa epäillään muun muassa lahjusten ottamisesta. Kuva: Yle

Keskustapiirit mylläävät omistuksiaan

Järjestelyn sysäsi liikkeelle Nordea-pankin yhteydenotto keskustalaiseen Maaseudun säätiöön. Nordea pyysi Maaseudun säätiötä uusimaan pantin, jonka säätiö oli antanut keskustan lainojen vakuudeksi.
Maaseudun säätiön asiamies Aki Haaro kirjoitti hallituksen jäsenille huhtikuussa 2011 lähettämässään sähköpostissa:
”Sain yllättävän tiedon tänään pankista, johon en itsekään puoluetoimistolla ollessani törmännyt. Maaseudun säätiöllä on yleispanttaus olemassa puolueelle. Tämä pitäisi uusia. Näin pankista ilmoitettiin. Tämän osalta tarvittaisiin hallituksen päätös asiasta.”
Haaro toimi vuoteen 2018 sekä Maaseudun säätiön että Nuorisosäätiön asiamiehenä.
Tuohon aikaan Maaseudun säätiön hallitusta johti Paavo Väyrynen. Hallituksessa oli muitakin keskustavaikuttajia, kuten entinen ministeri ja nykyinen valtiosihteeri Paula Lehtomäki, entinen ministeri Juha Korkeaoja sekä entiset keskustan puoluesihteerit Timo Laaninen, Jarmo Korhonen ja Eero Lankia.
Nordean kysely pantista oli keskustalle kiusallinen asia, ja siihen haluttiin nopea ratkaisu.
Haaro kirjoitti:
”Puolueen taloustilanne on yhtiöt mukaan luettuna haastava, noin 200 000 euroa tappiollinen vuonna 2011. Itse toivon, että saamme tämän panttiasian kuntoon. Puolueen kannalta olisi hyvä heidän lainansaannin kannalta edetä ripeästi tämän asian osalta.”



Infograafi osakkeiden ja huoneistojen myynnistä sekä rahojen pyörityksestä.

Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle

”Olemme neuvotelleet nuorten tahojen kanssa…”

Maaseudun säätiössä ei haluttu, että keskustan lainahanat tyrehtyvät. Nordean kanssa sovittiin pantin uusimisesta.
Samalla keskustan lähipiirissä aloitettiin omaisuusjärjestelyt. Niiden tarkoituksena oli MOT:n hallussa olevien sähköpostien mukaan selkiyttää muun muassa keskustan puoluetoimiston omistuksia.
Aki Haaro kirjoitti sähköpostissaan Maaseudun säätiön hallituksen jäsenille:
”Moi kaikille! Tuli mieleeni yhtenä vaihtoehtona myös se, että [Maaseudun] säätiö ostaisi itselleen kaikki nuo [keskustan puoluetoimiston] tilat. Lisäksi myös nuorten tilat. Rahoitus tuolle järjestyisi.”
Omaisuusjärjestelyihin osallistuivat Maaseudun säätiön lisäksi kaksi muuta puoluetta lähellä olevaa toimijaa eli Siniristisäätiö sekä yhdistys nimeltä Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö.
Kaupan kohteena oli osa keskustan puoluetoimiston tiloista ja Maaseudun säätiön omistamat osakkeet kiinteistöjätissä nimeltä TA-yhtymä.
Haaro kirjoitti Maaseudun säätiön hallituksen jäsenille lähettämässään sähköpostissa:
”Olemme neuvotelleet [Maaseudun säätiön hallituksen] puheenjohtaja Paavo Väyrysen kanssa Nuorten tahojen kanssa, jotka myyvät omat tilansa meille ja ostavat vastaavasti meiltä TA-yhtymän osakkeet. Kuittaisitteko pöytäkirjan, että on ok näin.
Nuorten säätiöiden [Siniristisäätiö] asiamiehenä toimii nykyään Perttu Nousiainen, joka on ollut neuvotteluissa heidän osapuoli. Hänellä on valtuudet sopia ja allekirjoittaa kauppakirjat.”
Maaseudun säätiö osti lopulta Siniristisäätiöltä 144 neliön suuruisen osuuden keskustan puoluetoimiston tiloista Helsingin Töölössä. Kauppahinnaksi sovittiin 345 000 euroa.

Osakkeet säätiöltä yhdistykselle…

Kauppojen toinen osa liittyi TA-yhtymän osakkeiden myyntiin ”nuorten tahoille”. Nuorilla viitataan keskustanuoriin – mutta kenestä oikein oli kyse?
Osakekaupassa ”nuoria” edusti yhdistys nimeltä Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Perttu Nousiainen ja rahastonhoitajana keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen.
Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö perustettiin vuonna 2010. Sen toiminnassa on ollut mukana pääosin keskustanuorissa aiemmin vaikuttaneita puolueaktiiveja.
MOT ei onnistunut löytämään mitään näyttöä siitä, että yhdistys olisi koskaan järjestänyt mitään toimintaa tai edistänyt sääntöjensä mukaista toimintaa, kuten “haja-asutusalueilla tapahtuvaa raittius- ja sivistystyötä”.
Yhdistyksen puolesta kauppakirjan allekirjoitti Perttu Nousiainen ja Maaseudun säätiöstä hallituksen puheenjohtaja Paavo Väyrynen.
Kaupassa myytiin yhteensä lähes 70 000 TA-yhtymän osaketta yhteishintaan 286 616 euroa. Kauppakirja on allekirjoitettu toukokuussa 2011.
TA-yhtymä on yleishyödyllinen yhteisö. Konserniin kuuluvat yhtiöt omistavat yli 15 000 asuntoa eri puolilla Suomea. Yhtiöllä on vankat historialliset siteet keskustapuolueeseen. Sen edeltäjän eli Tarveasunnot Oy:n perusti 1970-luvulla keskustan entinen talouspäällikkö Reijo Vähätiitto.

…ja yhdistykseltä säätiölle

Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö -yhdistyksen saatua TA-yhtymän osakkeet haltuunsa, se alkoi myydä niitä erissä Nuorisosäätiölle vuosina 2012 ja 2013.
Osakkeiden hinta oli kuitenkin kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa. Tämän ansiosta yhdistys teki lähes 200 000 euron myyntivoiton osakkeiden myynnillä. Yhdistykselle jäi kauppojen jälkeen 17 000 osaketta.
Kauppa toteutettiin kaveripiirin kesken. Nuorisosäätiön puolelta kauppoja oli järjestämässä Aki Haaro ja myyjän puolesta Perttu Nousiainen – joka oli Nuorisosäätiön hallituksen varapuheenjohtaja.
Vuonna 2013 Nousiainen nimitettiin Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajaksi.
Nuorisosäätiön johtajat siis järjestelivät osakekaupat, joissa Perttu Nousiaisen johtama yhdistys teki mittavan omaisuuden rahojen tullessa Nuorisosäätiöstä.
MOT:lla ei ole tietoja siitä, mitä yhdistys on tehnyt rahoilla tai mitä muuta omaisuutta sillä mahdollisesti on.

Yhdistys myi osakkeet eteenpäin ennen kuin se oli maksanut ne

Kun Maaseudun Raittius- ja Sivistystyö -yhdistys osti TA-yhtymän osakkeet oli yhdistyksellä ongelma: sillä ei ollut rahaa.
Kauppakirjan mukaan Maaseudun Raittius- ja Sivistystyön olisi pitänyt maksaa osakkeista myyjälle lähes 300 000 euroa. Kauppasummaa ei kuitenkaan maksettu kokonaan heti, vaan osissa.
Yhdistys ratkaisi rahapulansa omaperäisellä tavalla: se myi TA-yhtymän osakkeita eteenpäin Nuorisosäätiölle ennen kuin se oli itse maksanut osakkeet kokonaan.
Vasta tämän jälkeen Nousiaisen johtama yhdistys maksoi loput kauppahinnasta Maaseudun säätiölle. Todennäköisesti siis Nuorisosäätiön rahoja päätyi siis yhdistyksen kautta myös Maaseudun säätiölle.




Paavo Väyrynen TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 08.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa

Paavo Väyrynen toimi pitkään Maaseudun säätiön hallituksen puheenjohtajana. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Osakekauppa ei jäänyt Väyrysen mieleen: ”Rutiiniasia”

Monivaiheisissa omaisuusjärjestelyissä oli keskeinen rooli Maaseudun säätiön sen aikaisella puheenjohtajalla Paavo Väyrysellä sekä Aki Haarolla ja Perttu Nousiaiselle.
Tuo osakekauppa oli rutiiniasia.― Paavo Väyrynen

MOT ei tavoittanut Haaroa tai Nousiaista useista yrityksistä huolimatta. Paavo Väyrynen ei antanut MOT:lle haastattelua aiheeseen liittyen. – En ole enää mukana Maaseudun säätiössä. Tuo osakekauppa oli rutiiniasia, joka ei ole jäänyt mieleeni, Väyrynen kirjoitti MOT:lle lähettämässään sähköpostissa.
Keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen ei ole enää keskustan jäsen. Hänellä on eduskunnassa oma yhden hengen eduskuntaryhmä.
MOT ei tavoittanut Aki Haaroa tai Perttu Nousiaista kommentteja varten. Keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen kieltäytyi haastattelusta.

Nuorisosäätiö

Lisää ohjelmasta

 

Nuorisosäätiöllä miljoonavelat ”varjopankille” – sama yhtiö lainannut satoja tuhansia myös säätiön johtajien yhtiölle





Varjopankki GF Moneyn pääkonttori sijaitsee Helsingin keskustassa. 
Nuorisosäätiö on rahoittanut toimintaansa miljoonien lainalla pikavippejäkin myöntävältä GF Money -yritykseltä ja järjestellyt sille suuria voittoja tonttikaupoissa. Säätiön johtajien yritys puolestaan on saanut suuren lainan GF Moneyltä. Toimitusjohtajan mielestä yhtiön liikesuhteet Nuorisosäätiöön ovat täysin normaaleja.
Poliisin selvittelyn kohteena olevaan lahjusvyyhtiin kytkeytyvä Nuorisosäätiö on hankkinut miljoonalainoja suomalaiselta varjopankilta GF Moneylta. Sama yhtiö on lainannut useita satoja tuhansia euroja myös Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja säätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen yhtiölle.
Yle on jo aiemmin kertonut, kuinka Nuorisosäätiö on vauhdittanut kiinteistökauppoja, joissa GF Money -konserni on tehnyt miljoonien eurojen voittoja. Heti kauppojen teon jälkeen Nuorisosäätiö on tehnyt kaupan kohteena oleville tonteille pitkäaikaisen vuokrasopimuksen.
Mekanismi on sama, jonka turvin Nuorisosäätiö on varmistanut miljoonavoittoja myös lahtelaiselle rakennusliikkeelle SSR-konsernille ja sen tytäryhtiöille.
SSR-konserniin kuuluvan Salpausselän Rakentajien johtajia, kuten yhtiön pääomistajaa Mika Wileniusta, epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Samalla poliisi selvittää, ovatko Salpausselän Rakentajien edustajat maksaneet lahjuksia Nuorisosäätiön johtajille.
Nousiainen jätti Nuorisosäätiön hallituksen maaliskuussa 2018, kun Yle ja Suomen Kuvalehti uutisoivat lahjusepäilyistä. Aki Haaro on kertonut jättävänsä säätiön syksyyn mennessä.


Infografiikka

Nuorisosäätiötä vuosikausien ajan johtaneiden Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen yhtiö Greenport Oy on lainannut GF Moneylta 750 000 euroa. Sama yhtiö on antanut miljoonien eurojen lainat myös Nuorisosäätiölle. Kuva: Camilla Arjasmaa

Ara-kohteet varjopankin
myöntämien miljoonalainojen panttina

Nuorisosäätiö on rahoittanut bisneksiään miljoonien eurojen lainoilla GF Moneylta. Lainojen vakuudeksi Nuorisosäätiö on pantannut kolme kiinteistöä. Ne ovat kaikki Ara-kohteita eli Nuorisosäätiö on saanut niiden rakentamisesta varten valtion lainatakaukset. Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt kohteiden rakentamista varten ainakin 1,25 miljoonan euron avustukset.
Pantatut kerrostalot sijaitsevat Helsingin Malmilla ja Tapulikaupungissa sekä Espoon Ullanmäessä. Talojen yhteenlaskettu neliömäärä on yli 8000 neliötä.
Panttikirjojen arvo on yhteensä kymmenen miljoonaa euroa. GF Moneyn toimitusjohtajan Kari Keskitalon mukaan myönnetty lainasumma on kuitenkin pienempi kuin panttikirjoissa kerrotaan.
“Emme voi kertoa asiakkaiden asioita. Sen voin sanoa, että rasitustodistuksissa kerrotut summat eivät kerro totuutta. Pankit ja rahoitusyhtiöt ottavat viivästyskorkojen, perintäkulujen ja muiden varalta ylimääräistä vakuutta”, Kari Keskitalo sanoo.
Kaupparekisteristä löytyvien asiakirjojen mukaan GF Money -konserniin kuuluvilla yhtiöillä on yli kahdeksan miljoonan euron saatavat Nuorisosäätiöltä. Summasta viisi miljoonaa euroa on "saatavia" eli laina. Loppu yli kolme miljoonaa on "ostositoumukseen perustuva saatava". Kyse voi olla lainan lisäksi esimerkiksi kiinteistökauppaan liittyvästä summasta.
Panttauksien arvo on suurempi kuin saatavien. Ylimenevä osa on varattu korkojen maksuihin sekä mahdollisiin perintäkuluihin. Menettely on tavallinen rahoituslaitoksille.



Mikä ihmeen varjopankki?

  • GF Moneyn tapaisia rahoitusyhtiöitä kutsutaan usein varjopankeiksi.
  • Termillä tarkoitetaan luottoja myöntäviä yrityksiä, joilla on pankkimaista toimintaa, mutta jotka eivät kuulu perinteisen pankkisäätelyn piiriin.
  • Suomen Finanssivalvonta ja muiden maiden viranomaiset ovat varoitelleet varjopankkien riskeistä rahoitusjärjestelmälle.

Miksi varakas säätiö
lainaa varjopankilta?

Useat asiasta perillä olevat lähteet ovat kertoneet Ylelle Nuorisosäätiön ajautuneen vakaviin rahoitusvaikeuksiin. Pankit suhtautuvat hyvin nihkeästi Nuorisosäätiön luotottamiseen. Taustalla ovat säätiöön johdon toimintaan kytkeytyvät epäselvyydet, jotka muodostavat rahoittajien mielestä maine- ja muita riskejä. Säätiötä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara totesi jo kesällä 2016 Nuorisosäätiön rikkoneen "merkittävällä tavalla lakia".
Nuorisosäätiö otti GF Moneyn lainat kuitenkin jo kesällä 2016, jolloin sillä ei ollut vielä rahoitusvaikeuksia. Miksi satojen miljoonien eurojen varallisuuden omistava yleishyödyllinen säätiö päätti ottaa lainaa varjopankilta, jonka lainojen korkotaso on selvästi korkeampi kuin perinteisillä pankeilla?

Nuorisosäätiö ei kommentoinut asiaa Ylelle lukuisista pyynnöistä ja yhteydenotoista huolimatta. Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi maaliskuussa nimitetty Mikko Henttonen ei ole vastannut viikkokausiin Ylen yhteydenottopyyntöihin. Nuorisosäätiön viestintäpäällikkö Tytti Aarnio kertoi Ylelle, että Henttonen on ainoa henkilö joka kommentoi säätiön asioita.
Nuorisosäätiö on hakenut ratkaisua rahoitusongelmiinsa laskemalle liikkelle myös joukkovelkakirjalainan. Sen avulla säätiö on pyrkinyt keräämään sijoittajilta kolmen miljoonan euron pääomaa – sijoittajille on luvattu yhdeksän prosentin vuosituotto.
Ylen tiedossa ei ole, onko operaatio onnistunut eli olivatko sijoittajat halukkaita rahoittamaan Nuorisosäätiön toimintaa. Joukkovelkakirjalaina on laskettu liikkeelle pankkiiriliike Aallon kautta.




Infografiikka

Poliisi selvittää Nuorisosäätiön johtajien saamojen rahojen alkuperää. Grafiikka kuvaa, kuinka rahoja on liikuteltu. Kuva: Camilla Arjasmaa

Epäily: Lahjusrahoilla maksettiin
GF Moneyn lainaa

Nuorisosäätiön, sen johtajien ja pikalainayhtiö GF Moneyn tiiviit liikesuhteet nousevat esille useista eri lähteistä. Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen yhtiöllä Greenport Oy:llä oli vielä muutama vuosi sitten GF Moneyn myöntämä 750 000 euron laina. Lainan turvin Haaro ja Nousiainen pyörittivät kylpylätoimintaa Iisalmen Runnissa. Kylpylä tuotti raskaita tappioita, ja kaksikko myi sen pois.
Nyt poliisi selvittää tutkimuksissaan Haaron ja Nousiaisen Greenport-yhtiön saamia rahavirtoja. Ylen tietojen mukaan Greenport on saanut virolaiselta pöytälaatikkoyhtiöltä useita satoja tuhansia euroja. Poliisi haluaa selvyyden siitä, ovatko rahat peräisin todellisuudessa lahtelaiselta rakennusliikkeeltä Salpausselän Rakentajilta.
Ylen tietojen mukaan Virosta tulleilla rahoilla Haaro ja Nousiainen ovat maksaneet pois juuri GF Moneylta otettua lainaa.
GF Money on tehnyt Espoossa myös kiinteistökauppoja, jotka tuottivat yhtiölle miljoonavoitot. Se hankki omistukseensa tontteja, jotka myytiin lähes välittömästi edelleen kiinteistösijoittajille. Tonttien arvo nousi miljoonilla euroilla.
Tonttien myynnin jälkeen Nuorisosäätiö teki kohteisiin pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Miljoonavoitot varmistettiin siis Nuorisosäätiön avulla.
GF Money osti esimerkiksi Espoon Karaportista tontin joulukuussa 2014 noin 2,3 miljoonalla eurolla. Sampo-konsernin kiinteistösijoitusyhtiö osti tontin seuraavana kesänä 3,3 miljoonalla eurolla. Samana päivänä kun kauppa tehtiin, Nuorisosäätiö teki tontille 60 vuoden vuokrasopimuksen.
Nuorisosäätiön vuokrasopimuksen avulla GF Money sai nostettua tontin arvoa miljoonalla eurolla. Sampo-konsernille sijoitus oli kannattava, koska säätiö maksaa sille tasaista vuokratuottoa.
GF Money on tehnyt vastaavissa kiinteistökaupoissa vähintään kolmen miljoonan euron voitot Nuorisosäätiön vuokrasopimusten avulla.
Kari Keskitalon mielestä Nuorisosäätiön ja GF Moneyn taloudellinen suhde ei ole millään tavalla poikkeuksellinen.
“Tämä on aivan tavallinen liikesuhde, ja kaikki liiketoimet on tehty tavallisilla markkinaehdoilla.”
Yle ehti haastatella Keskitaloa vain muutaman minuutin ajan. Keskitalo lopetti puhelinhaastattelun alkavan kokouksen takia. Keskitalo ei halunnut vastata Ylen lisäkysymyksiin, koska hän ei voi puhua asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden “luottamuksellisista asioista.”



Kulutusluottoja ja yrityslainoja

  • Suomalainen varjopankki GF Money myöntää luottoja sekä yrityksille että kuluttajille.
  • GF Money myöntää lainoja myös yrityksille, jotka eivät ole saaneet rahoitusta pankeilta.
  • Vuonna 2016 yhtiö osti enemmistöosuuden kulutusluottoja myöntävästä Lainasto Oy:stä.
  • Vuonna 2017 GF Money aloitti toimintansa myös Ruotsissa.
  • Konserni on mukana myös asuntobisneksessä ja -välityksessä.
  • Yhtiön suurin omistaja on GF Moneyn toimitusjohtaja Kari Keskitalo. Muut omistajat ovat yksityisiä sijoittajia sekä GF Moneyn johtajia.




Nuorisosäätiö-sotku: Poliisin tutkinnanjohtaja syrjään esteellisyyssyistä

Tutkintaa Lahdessa johtanut rikostarkastaja työskenteli aiemmin Nuorisosäätiötä valvovan Aran palveluksessa.
Jarno Liski
Kotimaa 19.3.2018 16:01
Rikostutkinta, jossa rakennusliike Salpausselän Rakentajien edustajien epäillään lahjoneen keskustataustaisen Nuorisosäätiön johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista, on siirretty kokonaan Helsingin poliisille.
Alun perin tutkinta oli jaettu Hämeen poliisin ja Helsingin poliisin kesken.
Molemmat tutkinnat liittyvät virolaisille yhtiölle maksettuihin laskuihin. Yhtiöitä on kaupparekisteritietojen mukaan hallinnut Virossa toimiva suomalainen liikemies Arto Autio.
Näiden tekaistuiksi epäiltyjen laskujen varjolla Viroon siirrettyjä varoja on poliisin käsityksen mukaan käytetty niin Nuorisosäätiön johtajien kuin Salpausselän Rakentajien pääomistaja Mika Wileniuksen hyväksi.
”Toinen puoli ei tiennyt, mitä toinen puoli teki.”
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Hämeen poliisin piti Lahdessa alun perin tutkia näitä rahansiirtoja epäiltyjen veropetosten näkökulmasta. Helsingin poliisin vastuulla taas olivat muun muassa rahojen myöhempiin liikkeisiin liittyvät, Haaroon ja Nousiaiseen kytkeytyvät lahjusepäilyt.
Lahden poliisi tiedotti verorikostutkinnasta lehdistötiedotteella tammikuun lopulla sen jälkeen, kun se oli kuulustellut ensimmäiset epäillyt ja tehnyt etsinnän Salpausselän Rakentajien toimitiloissa.
Lahden poliisi kuulusteli SK:n tietojen mukaan ainakin Virossa toimivan liikemiehen Arto Aution sekä Salpausselän Rakentajien pääomistaja Mika Wileniuksen rikoksista epäiltynä ennen kuin Helsingin poliisi oli kuulustellut Nuorisosäätiön johtajia. 
Kun Lahden poliisi kuulusteli epäiltyjä ennen Helsingin poliisia, on pelättävissä, että Nuorisosäätiön johtajat ovat saaneet yksityiskohtaista tietoa epäilyksistä ja voineet mahdollisesti sopia kertomuksista keskenään.
Tämä yllätysedun mahdollinen menettäminen on närkästyttänyt ainakin Verohallinnossa. Verohallinnon valvontajohtaja Marko Myllyniemi ei kuitenkaan halua kommentoida asiaa.
”Yleisestikin me viranomaiset hyvin harvoin arvostelemme toisen viranomaisen tekemisiä. Toki meillä voi olla mielipiteitä, että asiat menevät joskus paremmin ja joskus huonommin. Yleensä kuitenkin luotetaan siihen, miten toinen viranomainen toimii”, sanoo Myllyniemi.
Tutkinnan jakaminen kahden poliisiyksikön kesken osoittautui ongelmalliseksi, myöntää Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.
”Nämä ovat juuri niitä asioita, mistä pitäisi sopia: asiasta ulospäin viestiminen ja asiaan liittyvät toimenpiteet. Nyt siinä toinen puoli ei tiennyt, mitä toinen puoli teki. Kyllä se sillä tavalla on asioiden hoitamisen kannalta ongelmallista”, sanoo Koskimäki.
Lahdessa lähdettiin liikkeelle, koska liikemies Arto Autio jäi poliisin haaviin tammikuussa saapuessaan Virosta Suomeen.
Poliisi oli tehnyt Autiosta etsintäkuulutuksen ja otti hänet kiinni kuulusteltavaksi.
Autio on SK:n tietojen mukaan epäiltynä avunannosta veropetokseen sekä lahjus- ja kirjanpitorikoksiin. Autio ei ole kommentoinut asiaa Suomen Kuvalehdelle.
”Halusin varmistaa, että tutkinta näyttää myös ulospäin varmasti puolueettomalta.”
Varsinainen syy tutkinnan siirtämiseen oli kuitenkin Lahden poliisin tutkinnanjohtajan Kimmo Kajosmaan mahdollinen esteellisyys Nuorisosäätiöön linkittyvässä rikosvyyhdissä.
Kajosmaa toimi Nuorisosäätiötä valvovan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran lakimiehenä vuosina 2012 ja 2013.
Lisäksi Kajosmaan esimiehenä poliisissa toimivan henkilön puoliso työskenteli aiemmin Arassa ja oli nimittämässä Kajosmaata määräaikaiseen virkaan Araan.
Kajosmaa sanoo, ettei tullut ajatelleeksi mahdollista esteellisyyttä näin pitkälle etenkin, kun Nuorisosäätiön tutkiminen oli alun perinkin Helsingin poliisin tehtävä.
Poliisipäällikkö Koskimäki katsoi kuitenkin parhaaksi siirtää tutkinnan pois Kajosmaalta epäselvyyksien välttämiseksi.
”Halusin varmistaa, että tutkinta näyttää myös ulospäin varmasti puolueettomalta. Sain tiedon, että tällainen yhteys on ja että toimittajat ovat siitä kiinnostuneita. Arvioin niin, että muutenkin kokonaisuus olisi ollut viisasta alun perinkin hoitaa yhdessä paikassa keskitetysti ja sovin sitten Helsingin poliisikomentaja Aapion kanssa, että tehdään tällainen keskitysratkaisu”, sanoo Koskimäki.
Kajosmaa ei ole ollut Arassa tekemissä Nuorisosäätiön kanssa. Hänen tehtävänsä liittyivät Riihi-säätiön oikeudenkäynteihin.
Kajosmaa hyväksyy silti tutkinnan siirtämisen sen varmistamiseksi, ettei jääviydestä tule epäselvyyttä.
”Se on mielestäni ihan järkevä peruste, ei siinä mitään. Minä hyväksyn sen”, hän sanoo.
Juttukokonaisuuden tutkinnanjohtajana toimii nyt Helsingin poliisilaitoksessa rikostarkastaja Markku Nisula.

Suomen Kuvalehti uutisoi Nuorisosäätiöön ja Salpausselän Rakentajiin liittyvistä rikostutkinnoista 7. maaliskuuta.

Nuorisosäätiön uusi pomo: ”Ei taustaa rakennusalalla” – Omistaa yhtiön Sveitsissä grynderin kanssa

Nuorisosäätiö mainostaa uutta puheenjohtajaansa Mikko Henttosta “organisaation ulkopuolelta tulevaksi”.
Jarno Liski
Kotimaa 12.3.2018 17:12

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen erosi säätiön hallituksesta, tiedotti Nuorisosäätiö sunnuntaina 11. maaliskuuta illalla. Eroa edelsi Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) käräjäoikeudelle jättämä hakemus Nousiaisen erottamiseksi.
Säätiölain noudattamista valvova PRH vaati Helsingin käräjäoikeudelta Nousiaisen erottamista, koska PRH:n mukaan Nousiainen on yhdessä Nuorisosäätiön toimitusjohtajan Aki Haaron kanssa hankkinut omistamilleen yhtiöille “säätiölain vastaisen huomattavan edun”.
PRH:n mukaan Nousiainen on toiminut “törkeästi säätiölain vastaisesti”.
Suomen Kuvalehti kertoi 7. maaliskuuta viranomaisepäilyistä, joiden mukaan lahtelainen Salpausselän Rakentajat Oy olisi monimutkaisten yhtiöketjujen avulla siirtänyt satojatuhansia euroja varoja Nousiaisen ja Haaron velkaantuneisiin yhtiöihin, jotka omistivat Runnin kylpylän Iisalmessa vuoteen 2015.

Nuorisosäätiön uudeksi hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Mikko Henttonen, 44, joka työskentelee päätyönään sveitsiläisessä Richemont-yhtiössä.
Richemont on tuttu omistamistaan luksusbrändeistä, kuten Montblanc-kynistä ja Cartierin koruista sekä kelloista. Henttonen toimii LinkedIn-verkostopalvelun mukaan compliance officerina, eli hän huolehtii yhtiössä säädösten noudattamisesta.
Henttosen mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mitä Nuorisosäätiössä hänen johdollaan tehdään.
”Hankala sanoa, mitä konkreettisesti alamme tehdä. Nyt täytyy tutustua hallitukseen ja johtoryhmään ja katsoa vähän sitä siltä kantilta, että miten siellä säätiössä on toimittu ja olisiko siinä jotain tarvetta lähteä keskustelemaan toimintatavoista ja hallintotavoista”, sanoo Henttonen.
Henttosen mukaan Nuorisosäätiö on hänelle entuudestaan tuttu. Hän kertoo joitakin vuosia sitten tavanneensa Nuorisosäätiön hallituksen. Tapaaminen liittyi rahoitusjärjestelyihin, joihin Henttonen osallistui. Hän ei kerro tarkemmin, mistä järjestelyistä oli kysymys.
”Se on säätiön sisäinen asia, joten en halua sitä tässä avata”.

Henttonen kertoo, että nimenomaan hänen osaamisensa rahoitusalan ja hyvän hallinnon parissa on niitä “avainkompetensseja”, joita hän uskoo Nuorisosäätiössä tarvitsevansa.
Onko sinulla taustaa rakennusalalta?
“Ei ole”, sanoo Henttonen.
Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Henttonen kuitenkin hallitsee Sveitsissä yhtiötä yhdessä suomalaisen Rakennusliike Leimarakentajat Oy:n pääomistajan Mikko Launon kanssa.
Leimarakentajat on yksi Nuorisosäätiön viime vuosien yhteistyökumppaneista.
Henttonen yllättyy kysymyksistä, jotka koskevat hänen ja Leimarakentajien omistajan yhteistä CFS Cica Financial Solutions AG -yhtiötä.
“Se on vanha yhtiö, eikä sillä ole mitään toimintaa”, sanoo Henttonen.
Henttonen ja rakennusliikkeen omistaja on kirjattu Sveitsin kaupparekisteriin yhtiön liiketoiminnasta vastaaviksi lokakuussa 2015. Sveitsiläisen yhtiön tilinpäätökset eivät ole olleet SK:n käytettävissä.
Henttonen ja rakennusliikkeen omistaja ovat hankkineet yhtiönsä valmisyhtiöitä tarjoavalta Helvetrustilta, selviää asiakirjoista. Helvetrust tarjoaa myös verosuunnittelua esimerkiksi Neitsytsaarilla, Romaniassa ja Kyproksella.

Henttosen ja Launon sveitsiläinen CFS-yhtiö omistaa Suomessa tytäryhtiön, jonka toimitusjohtaja Mikko Henttonen on. Tällä yhtiöllä on toimintaa. Loppuvuodesta 2015 perustetulla CFS Financial Solutions Finlandilla oli hieman yli 80 000 euron liikevaihto ensimmäisellä tilikaudellaan.
Yhtiön toimialaksi on kaupparekisteriin ilmoitettu rakennuttaminen ja rakennushankkeiden kehittäminen. Henttonen kertoo, että yhtiön tulot ovat peräisin konsultoinnista, mutta ei kerro asiasta tarkemmin.
Henttonen kertoo tunteneensa Leimarakentajien omistajan lapsuudesta asti. Henttonen sanoo, ettei ole ollut tietoinen Leimarakentajien ja Nuorisosäätiön yhteistyöstä.
Leimarakentajat on hämeenlinnalainen rakennusliike, jonka rakentamia asuntoja Nuorisosäätiö on ostanut.
Leimarakentajien omistaja Mikko Launo vahvistaa omistavansa sveitsiläisen yhtiön yhdessä Henttosen kanssa. Launo kertoo, että tällä hetkellä Leimarakentajilla ei ole yhteistyötä Nuorisosäätiön kanssa.
”Eikä varmasti tule, koska Henttonen on puheenjohtaja säätiössä”, kommentoi Launo tekstiviestillä.

Leimarakentajat oli yksi rakennusliikkeistä, joita Yle tutki keväällä 2016 osana viranomaistutkinnat käynnistänyttä Nuorisosäätiö-juttujen sarjaa.
Leimarakentajien rakennuskohteisiin liittyi Nuorisosäätiön osalta kyseenalaisia sidonnaisuuksia.
Hyvinkäällä Nuorisosäätiö osti Leimarakentajilta suuren määrän asuntoja. Samaan aikaan samasta kohteesta oli ostamassa asuntoja myös AT-Asunnot Oy -niminen yhtiö.
Tämän yhtiön toimitusjohtaja on keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen. Yhtiön omistivat keskustataustaiset yhdistykset, joiden vallankäyttäjiä olivat Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Aki Haaro sekä silloinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.
Nousiaisen ja Haaron intressipiiriin kuuluva yhtiö siis hieroi asuntokauppoja Leimarakentajien kanssa samaan aikaan ja samoissa kohteissa, joista Nuorisosäätiö osti suuren osan asunnoista.
Esimerkiksi Hyvinkäällä AT-Asunnot Oy oli tammikuussa 2016 merkitty osakasluetteloon neljän asunnon omistajaksi taloyhtiössä, josta valtaosan asunnoista omisti Nuorisosäätiö. AT-Asuntojen Ari Maskonen oli valittu taloyhtiön hallitukseen.
Yleisradion alettua selvittää Haaron ja Nousiaisen sekä AT-Asuntojen toimintaa, nämä asunnot palautuivat pian Leimarakentajille.
Ylen saaman selityksen mukaan tämä johtui siitä, että AT-Asunnot ei maksanutkaan asuntojen kauppahintaa. Suomen Kuvalehti ei tavoittanut Ari Maskosta kommentoimaan AT-Asuntojen ja Leimarakentajien yhteistyötä.

Lue myös

Lahjustutkinta Nuorisosäätiössä: Johtajille jättisummia veroparatiisista, poliisi epäilee rahanpesua

Hallituksensa puheenjohtajan nimityksestä kertovassa tiedotteessa Nuorisosäätiö korosti, että uusi puheenjohtaja Mikko Henttonen tulee  “organisaation ulkopuolelta”.
Henttonen ei pidä yhtiökytköksiään ongelmallisina Nuorisosäätiön johtamisen kannalta.
Hänen kertomansa perusteella on vain sattuma, että hänellä on Sveitsissä yhtiö yhdessä Nuorisosäätiön grynderikumppanin kanssa.
 


PRH: Nuorisosäätiön hallituksen ex-puheenjohtaja ja toimitusjohtaja järjestelivät yhtiöilleen satoja tuhansia euroja



Julkaistu:

Nuorisosäätiön hallituksen puheejohtajana toiminut Perttu Nousiainen ilmoitti erostaan sunnuntaina.
Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) mukaan Nuorisosäätiön sunnuntaina eronnut hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ja toimitusjohtaja Aki Haaro hankkivat yhtiöilleen satojen tuhansien eurojen edun säätiölain vastaisesti. PRH vaati Nousiaisen eroa jo perjantaina käräjäoikeuteen toimittamassaan hakemuksessa.

Nuorisosäätiö tiedotti sunnuntaina, että Nousiainen luopuu tehtävästään taatakseen työrauhan säätiössä. Tiedotteessa ei mainittu lainkaan PRH:n hakemusta, vaikka se oli jo perjantaina toimitettu tiedoksi myös Nuorisosäätiölle.

– PRH:n hakemuksen mukaan säätiön hallituksen puheenjohtaja on yhdessä säätiön toimitusjohtajan kanssa hankkinut omistamillensa yhtiöille säätiölain vastaisen huomattavan suuruisen taloudellisen edun asemassa, jossa hänen (hallituksen puheenjohtajan) tärkein tehtävänsä on ollut säätiön tarkoituksen huolellinen toteuttaminen, PRH kertoo tiedotteessaan.

PRH:n valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala kertoo, että PRH ja Nuorisosäätiö ovat hakeneet osia hakemuksesta salaisiksi. Maijala pystyy kertomaan sen verran, että PRH:n näkemyksen mukaan rahoja on järjestelty Nuorisosäätiön kumppanin, SSR Groupiin kuuluvan lahtelaisen rakennusliikkeen Salpausselän Rakentajien kautta Haaron ja Nousiaisen firmoille.

– Lähdimme selvittämään tätä Yleltä saatujen tietojen perusteella vuonna 2016. Meillä heräsi epäily, toimitaanko kaikilta osin säätiölain mukaisesti, vai onko mahdollisesti lähipiirietuja, jotka olisivat säätiölain vastaisia, Maijala kertoo.

Rahat ovat Maijalan mukaan päätyneet Neola ja Greenport -nimisille yhtiöille. Neola tunnetaan myös aiemmin julkisuudessa esillä olleella Runnin kylpylä -nimellä.

Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja ei kommentoi asiaa, koska tiedotusvastuu on emokonserni SSR Groupin toimitusjohtajalla Arto Kukkosella. Kukkonen kertoo STT:lle, että kyseessä on hänelle täysin uusi asia.

– Jotta voin kommentoida tätä kunnolla, minun täytyy saada lisää tietoa siitä, mistä tässä on kysymys. Minulla ei ole tästä mitään tietoa tällä hetkellä, Kukkonen sanoo.

Hän kertoo, että SSR on tehnyt joitakin kohteita Nuorisosäätiölle, mutta säätiön kohteet muodostavat ainoastaan murto-osan konsernin liikevaihdosta. Hänen mukaansa yhtiön suhde Nuorisosäätiöön on ollut täysin ammatillinen.

– Asia on vakava ja suhtaudumme siihen vakavasti, Kukkonen sanoo.

PRH ei voi vaatia toimitusjohtajan erottamista

PRH:n tehtävä on muun muassa valvoa säätiöiden toiminnan laillisuutta, ja sillä on mahdollisuus vaatia hallituksen puheenjohtajan eroa. Sillä ei kuitenkaan säätiölain mukaan mahdollisuutta hakea toimitusjohtajan erottamista. Toimitusjohtajan nimittäminen ja erottaminen kuuluu säätiön hallituksen toimivaltaan.

STT ei ole saanut kiinni säätiön hallituksen uutta puheenjohtajaa Mikko Henttosta kommentoimaan mahdollisia seuraamuksia toimitusjohtaja Haarolle. Helsingin Sanomien mukaan Nuorisosäätiön hallitus käy tänään kokouksessaan lävitse sen, luottaako hallitus toimitusjohtaja Haaroon.

Yle ja Suomen Kuvalehti kertoivat jo viime viikolla, että poliisi selvittää muun muassa, onko Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojentuhansien eurojen maksuja Nousiaisen tilille. Ylen haastattelussa Perttu Nousiainen kiisti saaneensa rahavirtoja tai lainoja virolaisilta ja veroparatiisiin rekisteröidyiltä yhtiöiltä. Aki Haaro ei halunnut tuolloin kommentoida asiaa Ylelle.

STT ei ole tavoittanut Nousiaista tai Haaroa kommentoimaan PRH:n näkemystä.

Rahaliikenne nousi Ylen ja SK:n mukaan esille poliisin tutkiessa toista tapausta. Poliisi tiedotti tammikuun lopulla, että verohallinto oli tehnyt poliisille tutkintapyynnön, jossa pyydettiin selvittämään, ovatko Salpausselän Rakentajien toiminnasta vastuussa olevat henkilöt syyllistyneet verorikokseen. Kyseinen esitutkinta liittyy vuosiin 2015–2016.

Nuorisosäätiön hallituksen puheen­johtaja Perttu Nousiainen erosi – poliisi tutkii lahjusepäilyjä

Julkaistu:
Lahjusepäilyjen keskiössä ollut Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on luopunut tehtävästään ja säätiön hallituksen jäsenyydestä.
Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on luopunut tehtävästään ja säätiön hallituksen jäsenyydestä, säätiö kertoo tiedotteessa.

Nousiainen katsoo, että pystyy eroamisellaan parhaiten takaamaan Nuorisosäätiön työrauhan. Yle ja Suomen Kuvalehti ovat uutisoineet poliisin tutkivan, onko lahtelainen rakennusliike Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojentuhansien eurojen maksuja Nousiaisen tilille.

Poliisi tutkii myös lainoja, joita Nousiaisen ja Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron yhtiöt ovat saaneet virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Poliisi haluaa Ylen mukaan selvyyden siitä, mistä lainarahat ovat alun perin peräisin.

Nousiainen on kiistänyt saaneensa rahavirtoja tai lainoja virolaisilta ja veroparatiiseihin rekisteröidyiltä yhtiöiltä. Aki Haaro ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle.

Säätiön hallitus valitsi sunnuntaina uudeksi puheenjohtajakseen Mikko Henttosen, 44. Henttonen työskentelee johtavassa asemassa sisäisen auditoinnin tehtävissä. Hän tulee Nuorisosäätiön hallitukseen organisaation puolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti