perjantai 4. joulukuuta 2015

Lähes kaikki suomalaiset asuvat nopean 4g-verkon alueella.

Lähes kaikki suomalaiset asuvat nopean 4g-verkon alueella – operaattoreiden kattavuudessa silti eroja


ECE:n raportin mukaan kaikkien operaattorien 4g-verkon kattavuus on parantunut edellisen mittauksen jälkeen. Se suoritettiin kesällä.
Ulkokuuluvuudessa Elisan jälkeen toiseksi paras oli Telia-Sonera. Sisäkuuluvuudessa Dna:n verkko oli toiseksi paras ja Soneran huonoin.
Elisan oman käsityksen mukaan sen 4g-verkko kattaa jo 97,5 prosenttia suomalaisista.
”Kaiken kaikkiaan tutkimustulokset osoittavat, että operaattorit ovat viime vuosina investoineet paljon verkon rakentamiseen ja kehittämiseen”, toimitusjohtaja Jukka Lempiäinen ECE:stä sanoo.

Salamana verkkoon - tutkijat loivat terabitin 5G-yhteyden

Torstai 26.2.2015 klo 09.10
Yliopistolla luotu koeverkko on ylivoimaisesti nopein koskaan luotu mobiiliverkko.

Mies puhelimessa vuoden 2014 Mobile World Congress -messuilla. Tämän vuoden MWC:ltä odotetaan uutisia 5G:n edistymisestä. (ZUMA)
4G on hädin tuskin lyönyt vielä itseään lävitse digitekniikkaan, mutta alan tulevaisuuteen katsovat tohisevat jo tulevasta 5G:stä, jonka mahdollisuuksista tiedetään vasta vähän. Nopeita tulevan sukupolven mobiiliverkot tulevat kuitenkin olemaan, se on jo varma.
Tulevaisuudesta nähtiin taas väläys, kun Surreyn yliopistolla Isossa-Britanniassa luotiin 5G-verkko, jonka nopeus rikkoi satumaisen nopean terabitin sekuntivauhdin, mihin yhdessäkään kokeilussa ei tätä ennen ole pystytty. Yliopiston saavutuksesta kertoi V3-sivusto.
Surreylaisten digitekniikan uroteko jättää edellisen nopeusennätyksen, Samsungin 7,5 gigabitin sekuntivauhdin, kauas jälkeensä.

Koejärjestely tehtiin laboratoriossa alle 100 metrin säteellä yliopiston rakentamilla laitteilla. Tutkijat suunnittelevat levittävänsä verko laajemmin kampuksen alueelle lähivuosina ja esittelevänsä sen suurelle yleisölle vuoteen 2018 mennessä.
Tutkijoiden mukaan kukaan ei nykypäivänä tarvitse tällaisiin nopeuksiin pystyviä mobiiliverkkoja, mutta tulevina vuosikymmeninä erilaisten mobiilisovellusten vaatima kaista tulee vain kasvamaan.
Kirjoitus yle.fi 15.7. 2014, Kiuru oli silloin viestintäministerinä.

Langattomasta verkosta ratkaisu syrjäseutujen tietoliikenneongelmiin

Krista Kiuru toivoo uuden 4G-verkon vapauttamista teleoperaattoreiden käyttöön. Hänen mukaansa kiinteän verkon vetäminen aivan kaikkialle yhteiskunnan tuella tulisi liian kalliiksi.

Mistä on kyse?

  • Krista Kiuru uskoo, että langattomat 4G-yhteydet ratkaisevat syrjäseutujen verkko-ongelmat
  • Valtio on jo vapauttanut uuden taajuuden teleoperaattoreiden käyttöön
  • Miehikkälän kunta on vaatinut parempia nettiyhteyksiä
Krista Kiuru (sd.) uskoo langattomien 4G-yhteyksien ratkaisevan syrjäseutujen tietoliikenneongelmat.
Kiuru pitää kiinteän kuituverkon rakentamista myös haja-asutusalueille tärkeänä hankkeena, mutta kiinteän verkon vetäminen joka torppaan tulisi liian kalliiksi yhteiskunnalle.
Tähän mennessä kiinteiden verkkojen rakentamista on tuettu 33 miljoonalla eurolla. Kiuru kertoo, että tämän lisäksi laajakaistahankkeita eri puolilla Suomea vireillä 39 miljoonan euron edestä.
– Vaikka meillä on vedetty tuhansia kilometrejä kiinteää laajakaistaa, tosiasiassa me emme ole saaneet kaikille alueille täyttä kattavuutta, Kiuru toteaa.

4G käyttöön lähes kaikille

Kiuru pitää merkittävänä asiana syrjäseutujen yhteyksien kannalta hallituksen päätöstä ottaa käyttöön uusia 4G-taajuuksia.
Valtio vapautti vuoden vaihteessa 800 megahertsin taajuuden teleoperaattoreiden käyttöön. Samalla operaattorit velvoitettiin tarjoamaan viiden vuoden sisällä 4G-yhteys 97 prosentille väestöstä.
Toivon, että ihmiset myös omatoimisesti olisivat kiinnostuneita siitä, miten omia yhteyksiä voidaan parantaa.
– Krista Kiuru
Uudella 800 megahertsin 4G-tajuudella yhdellä tukiasemalla voi kattaa laajemman alueen, mikä helpottaa operaattoreiden tukiasemien rakennustaakkaa. Päätös onkin saanut vauhtia 4G-verkon rakentamiseen.
Kiuru toivoo, että päätökset myös 700 megahertsin taajuuden vapauttamisesta 4G-verkon käyttöön saataisiin aikaiseksi.

Miehikkälä vaatii parempia yhteyksiä

Miehikkälän kunta vaati heinäkuun alussa valtiota toimia tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi sivukylillä. Kiuru pitää Miehikkälän kirjelmöintiä erikoisena, koska kunnasta ei ollut tullut valituksia yhteyksistä Viestintävirastoon, joka valvoo lain takaamien yhteyksien toteutumista.
– Toivon, että ihmiset myös omatoimisesti olisivat kiinnostuneita siitä, miten omia yhteyksiä voidaan parantaa. Ei yksittäisten ihmisten tietoliikenneongelmia voi kukaan muu tietää kuin kansalaiset itse, Kiuru toteaa.
Kiuru pitää erikoisena myös sitä, että kirjelmä oli lähetty liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle (kok.) ja peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd.) sekä Kymenlaakson kansanedustajille, mutta ei viestintäministerille.

 Ps. Mielenkiintoinen artikkeli langattomista verkoista. Voisiko olla ratkaisu myös Viitasaarella. Linkkien lisääminen palvelisi kaikkia käyttäjiä tasapuolisesti. Kannattaisiko miettiä tätäkin vaihtoehtoa? Lue lisää lopussa olevasta linkistä!
Lainaus Digi Today lehdestä

Valtion laajakaistahanke saa kritiikkiä: iskee palveluihin


Kuusamoon tukiasemia lisää, kaapelien sijaan.

12.12.2014  Onko Laajakaista kaikille 2015 -hanke susi?
Kuusamo hankki 4g-tukiasemia kaapelin sijaan.

Hallituksen vuonna 2008 tekemä päätös laajakaistan tuomisesta lähes kaikille ei saa yleistä hyväksyntää kaikilta kunnilta. Ensi vuoden lopussa päättyy määräaika, jonka sisällä yli 99 prosenttia väestöstä olisi saatava enimmillään kahden kilometrin päähän 100 megabitin kuituverkosta.

Suurin osa kunnista on toteuttanut hankkeen vetämällä kaapelia. Tämä tekee kunnasta osittain myös internet-operaattorin. Kuntien osuus hankkeen kustannuksista on kunnan taloudesta riippuen 8, 22 tai 33 prosenttia.

Kuusamon kaupunginjohtaja Timo Halonen väittää sen myös köyhdyttävän sähköisiä palveluita. Kuusamon kaupunki on osallistunut pilottihankkeeseen, jossa kaapelin sijaan kunnan alueella rakennetaan laajaa 4g-peittoa.

– Jos olisimme lähteneet vetämään kaapelia, meillä olisi nyt 15 miljoonaa velkaa eikä yhtään palvelua. Palvelut ovat nyt verkossa nopeammin, koska painopiste on palveluissa eikä tekniikassa, Halonen sanoi puhuessaan toimittajille torstaina Kuusamossa.

Kuusamon tietohallintojohtaja Pekka Kantolan mukaan kaupunki on ottanut tänä vuonna käyttöön kotihoitoa tukevan videoyhteyspalvelun sekä astman hoidossa käytettävän etämittauspalvelun.

http://www.digitoday.fi/data/2014/12/12/valtion-laajakaistahanke-saa-kritiikkia-iskee-palveluihin/201417135/66

Sonera laittoi uutta vauhtia mobiilinettiin – 300 megan nopeudet



15.12.2014
  • Sonera laittoi uutta vauhtia mobiilinettiin – 300 megan nopeudet
Tämän vuoden alussa Nokia testasi 300 Mbps:n latausnopeuksia Elisan matkapuhelinverkossa ja kuukausi sitten DNA kertoi testaavansa samanlaisia nopeuksia muutamissa paikoissa Helsingissä.
Sonera on nyt liittynyt joukkoon avaamalla 300 Mbps:n LTE-A-verkon Helsingin Oulunkylässä ja Roihupellossa. Soneran mukaan kyseessä "on Pohjoismaiden ensimmäinen kaupallinen carrier aggregation -tekniikkaa hyödyntävä LTE-A-toteutus". Nopeampien yhteyksien hyödyntämiseen tarvitaan LTE Cateogry 6 -tason puhelin, kuten Samsungin Galaxy Alpha tai Note 4. Soneran liittymävalikoimassa korkein yhteysnopeus on yrityskäyttöön tarkoitetuissa Sonera Sopiva Pro –liittymässä ja Aito 4G Max -liittymässä.
”Ehdimme vielä tänä vuonna tuoda uudet nopeudet noin kymmenelle tukiasemalle eri puolilla Etelä-Suomea. Suomessa on otettu 4G nopeasti käyttöön, joten uskomme nopeamman verkon ilahduttavan asiakkaitamme nyt kun uusimmat puhelimet ja reitittimet tukevat korkeampia nopeuksia”, sanoo Soneran teknologiajohtaja Kalev Reiljan.
Muut asiasanat: 







Langaton verkko jyrää maakaapelin

Teleoperaattorit ovat voimakkaasti laajentaneet langattomia 4G- verkkoja ja tahti jatkuu kiivaana myös tänä vuonna. Esimerkiksi Keski-Suomessa mobiiliverkot kattavat tänä keväänä kaikki kuntakeskukset ja mobiiliverkkojen rakentaminen laajenee myös haja-asutusalueille. Samaan aikaan kunnat kamppailevat takkuisasti etenevän kuituverkko-hankkeen kanssa. Viimeisin taisto on käynnissä Jämsässä.


DNA:n verkko kattaa keskustaajamat ja tänä vuonna verkon rakentaminen jatkuu taajamien lähialueilla. Ensi vuonna 4G-verkko toimii nykyisen gsm-verkon tasolla, sanoo DNA:n tuotantojohtaja Jarkko Laari.
Elisan Keski-Suomen aluejohtaja Juha Peltomäki sanoo, että muutostahti on kova.
- Kyllä se lähtee aina kuluttajien tarpeesta ja siitä, mistä ollaan valmiit maksamaan. Asia ei ole koskaan niin mustavalkoinen, mutta kyllä ihmisten työnteko,  kuluttaminen ja viihtyminen on vahvasti siirtymässä mobiiliverkkoihin ja se kannustaa kyllä rakentamaan mobiiliverkkoja entistä enemmän.

Mobiili tiedonsiirto hurjassa kasvussa

Kuluttajien käyttäytymisen muutos näkyy selvästi myös Elisan tiedonsiirtojen määrässä.
- Jos peilataan sitä tiedonsiirtojen valossa niin pelkästään viime vuonna Elisan verkossa tiedonsiirtomäärät kasvoivat ähes 100 prosenttia ja sama trendi tulee varmasti jatkumaan myös tänä vuonna, sanoo Peltomäki
Peltomäen mukaan  verkkoja laajennetaan ja kapasiteettia lisätään kuluvana vuonna. LTE- verkon rakentaminen jatkuu aina  vuoteen 2019 vuoteen saakka.
- Sen jälkeen tulee rinnalle myös uusia tekniikoita eli mobiilitekniikan kehittyvät vuosi vuodelta. Tulevaisuus näyttää mobiililta.

Jämsä ei innostu kuituverkosta

Keski-Suomessa kuntien oma laajakaistahanke on edennyt takkuisasti. Nyt valtio on luvannut hankkeelle uutta tukea noin 5,5 miljoonaa euroa ja Keski-Suomen liitto selvittää parhaillaan kuntien halukkuutta osallistua hankkeeseen.
Edellisen kerran kuntien kiinnostusta kysyttiin vuonna 2013. Sillon Jämsän kaupunki jättäytyi hankkeesta pois.
 Nyt asia on uudelleen esillä kaupunginhallituksessa, eikä intoa ole tullut yhtään enempää. Perusteluna on kaupungin huono taloustilanne. Lähes kahden miljoonan investointi tuntuu liian raskaalta varsinkin kun samaan aikaan kaupallisten operaattorien mobiiliverkot laajenevat vauhdilla.

Kyläyhdistykset kaipaavat kiinteää verkkoa

Jämsän kyläyhdistyksissä kiinteä verkko olisi kuitenkin mieluisampi kuin haavoittuvana ja epävarmana pidetty mobiiliverkko.
Toimiva laajakaista olisi erittäin tärkeä Jämsän kylien kehittämisen kannalta, sanoo  kyläyhdistyksen yhteisen Jämsän Voimavara ry:n puheenjohjata Markku Koponen.
- Surullisin mielin kuuntelen, että ei olla edistymässä tässä hommassa. Kyllähän se täällä kylillä asumista helpottaisi ja  toisi etätyöpaikkoja. Maanviljelys tarvitsee nykyään hyvät yhteydet ja moni muu yritys. Kyllä se kylien kehittämisen jarru on, jos sitä ei tänne saada.
Kyläyhdistyksillä ei ole täyttä luottamusta kaupallisten operaattorien tarjoamiin langattomiin verkkoihin.
- Jos kaupalliset rakentaa niin nehän rakentaa asutuskeskuksiin. Eihän tänne harvaanasutetuille alueille niillä varmaankaan ole intressiä, epäilee Koponen







Ei kommentteja: