sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Viitasaari, Kivilukion purkaminen




Kivilukion tuleva käyttö

Kaupunginhallitus 02.05.2011   § 92
                                           
Lukiorakennukset käsittävät kaksi erillistä rakennusta, joista vanhempi, puukoulu, on rakennettu 1908 ja kivikoulu, joka on rakennettu 1962. Kivikoulun kantavina rakenteina on betoni ja massiivitiiliseinät. Kivikouluun ei ole tehty laajempia peruskorjauksia. Rakennuksia palveleva lämmönvaihdin, joka sijaitsee puukoulun puolella, uusittiin v. 2009. Kiinteistön pihan kuivatusjärjestelmiä on parannettu v. 2001.

Viitasaaren kaupungille jätettiin 25.9.2009 vetoomus kivilukion säästämiseksi ja saattamiseksi kulttuurikäyttöön - Kulttuurikeskukseksi- kulttuuritaloksi - kulttuuripajaksi - Porthan keskukseksi. Kaupunginhallitus on 29.3.2010 § 62 päättänyt todeta vetoomuksen luovuttajille, että tässä vaiheessa selvitetään lukion vanhan puukoulun tilojen käyttömahdollisuuksia kulttuurikäytön tarpeisiin ja kivilukion osalta odotetaan keskustan kokonaiskehittämissuunnitelman valmistumista 31.12.2010 mennessä. Samalla ajalla selvitetään kivilukion mahdolliset peruskorjauskustannukset ja purkukustannukset.

Kiinteistöpäällikkö Kari Liimataisen 27.12.2010 antaman selvityksen mukaan kivikoulun mahdollinen peruskorjaus tulisi käsittämään koko talotekniikan järjestelmät. Rakennustekniikan osalta suoritettavia toimenpiteitä olisi ainakin poistaa asbestia sisältävät lattiapinnoitteet, ikkunoiden ja ulko-ovien uusinnat, vesikatteen uusinta sekä mahdollisessa kuntotutkimuksessa esiin tulevat muut ongelmakohteet (alapohjarakenteet, yläpohjarakenteet, kellarin ulkoseinärakenteet, salaojituksen toiminta). Rakennustekniikan täydellinen kustannusarvio on kiinteistöpäällikön mukaan vaikea arvioida,  koska ei ole tarkkaa tietoa loppukäytöstä, eli millaiset muutostyöt kiinteistöön on tehtävä. Talotekniikan uusinnasta aiheutuvat kustannukset, jotka on laskettu Yläasteen urakkahintojen mukaan koulukäytön vaatimuksen täyttäviksi, ovat vain suuntaa antavia:

Sähkötekniikka:                  435.000,-
LV- tekniikka:                    198.000,-
IV-tekniikka:                      218.000,-
Yhteensä                             815.000,-

Rakennustekniikka:
Vesikattorakenteet:            100.000,-
Ikkunat:                              90.000,-
Ulko-ovet:                          40.000,-
Yhteensä                             230.000,-

Vähintään tällaisiin kustannuksiin olisi kiinteistöpäällikön mukaan syytä varautua rakennuksen lopullisesta käytöstä riippumatta. Ilmanvaihdon rakentaminen vaatii kivikouluun myös ilmanvaihtokonehuoneen rakentamisen, kustannusvaikutus noin 50.000,-.

Rakennuksen mahdollinen purkaminen tulisi maksamaan n. 220.000 euroa.

Kivikoulu sijaitsee kokonaisuudessaan Viitasaaren Seurakunnalta vuokratulla maa-alueella. Vuokrasopimus on päättynyt 14.03.2011.

Kivilukion tiloja on vuokrattu väliakaiseen käyttöön nykykunnossaan, mutta suurin osa tiloista on tyhjillään. Lisäksi alakerran ruokasali ja siihen liittyvät tilat on vuokrattu Juhlapalvelu Törmäselle toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella. Uutta yrittäjyyteen perustuvaa toimintaa on kivilukion tiloille kartoitettu mm. keskustan kokonaiskehittämissuunnitelman ja kulttuuritoimen hankkeiden yhteydessä, mutta tähän mennessä mahdollisten uusien toimijoiden kiinnostus on lopahtanut kuntotutkimuksen puutteeseen.
Lisätiedot: Kiinteistöpäällikkö Kari Liimatainen, puh. 050 310 8008.

Ehdotus                             Kaupunginjohtaja:

Kaupunginhallitus toteaa, että käytöstä vapautuneen kivilukiorakennuksen hyödyntämistä kulttuurikäyttöön on laajasti selvitetty kuntalaisaloitteiden pohjalta. Käytännön ratkaisuja ei ole löydetty ja mahdollinen opetus- ja sivistystoimen tarve voidaan tyydyttää viereisellä suojeltavalla puulukiolla.

Niinpä kaupunginhallitus katsoo, että kaupungin on tarkoituksenmukaista hakea yritystoiminnan kautta toimintaa kivilukiolle. Kaupunki tarjoaa yhteistyötä yrittäjälle kuntotutkimuksen kautta, jolloin on mahdollista hyödyntää olemassa olevia tiloja ja purkaa yritystoimintaan kuntotutkimuksen osoittamat soveltumattomat tilat ja hyödyntää kokonaisuudessaan kivi- ja puulukion tonttialue.













                                    










Kivilukion purkaminen

1095/527/2009

Teknltk § 65
Viitasaaren kaupunginvaltuusto on 14.5.2012 § 36 rakennuksen purkamisesta:
”Kaupunginvaltuusto merkitsi Kivilukion kuntotutkimuksen tulokset tiedoksi ja periaatepäätöksenä hyväksyi entisen lukiorakennuksen eli ns. Kivilukion purkamisen kokonaan esim. myymällä se purettavaksi.”Haapaniemen ala-asteen purkamiseen on käyttötalouteen (042600) varattu rahaa 290 000 €. Tekninen lautakunta on 20.3.2013 § 33 päättänyt rakennuksen purku-urakoitsijan valinnasta. Purku-urakan kokonaishinta on 123 000 € (alv 0 %). Talousarvioon varattua rahaa arvioidaan säästyvän mahdolliset lisätyöt huomioiden noin 150 000 €. Rahan arvioidaan riittävän kivilukion purkamiseen.Hankkeen kilpailutus tehdään loppukesästä ja työ ajoitetaan loppuvuoteen.Rakennuksen purkaminen todennäköisesti lisää mielenkiintoa alueelle investointeihin ja rakentamiseen. Maapohjan omistaa Viitasaaren seurakunta ja se on vuokrattu Viitasaaren kaupungille tällä hetkellä lyhytaikaisella, tai vielä keskeneräisen sopimuksen perusteella.Purkaminen ja alueen palauttaminen ennalleen antaa myös sen mahdollisuuden, että aluetta ei hankita kaupungin omistukseen. 

Ehdotus
Vt. Teknisen toimen toimialajohtaja:Tekninen lautakunta päättää, että kivilukiorakennus puretaan syksyllä 2013. Hanke rahoitetaan Haapaniemen koulusta säästyneillä rahoilla. Työ kilpailutetaan kesän aikana.Vt. Teknisen toimen toimialajohtajan muutettu päätösehdotus:Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 14.5.2012 § 36 periaatepäätöksenä kivilukion purkamisen kokonaan esim. myymällä se purettavaksi. Periaatepäätös vaatii vielä purkupäätöksen.Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kivilukiorakennus puretaan 2013.Tekninen lautakunta päättää kilpailuttaa kivilukion purkamisen ehdollisena, mikäli kaupunginvaltuusto antaa luvan rakennuksen purkamiseen.Hanke rahoitetaan Haapaniemen koulun purkamisesta säästyneillä rahoilla.

Päätös
Hyväksyttiin muutettu päätösehdotus. Merkitään pöytäkirjaan, että kiinteistöpäällikkö Kari Liimatainen oli esittelemässä asiaa ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 15.25. 
Muutoksenhaku
Muutoksenhakukielto 
Toimenpiteet
28.5.2013 ote jatkokäsittelyyn kaupunginhallitus, ote tiedoksi kiinteistöpäällikkö Viitasaaren entinen lukiorakennus ns. Kivilukio sijaitsee Viitasaaren Seurakunnalta vuokratulla 3 125 m² suuruisella tontilla. 

Ehdotus
Kaupunginjohtaja:Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kivilukiorakennus puretaan kuluvana vuonna ja että hanke rahoitetaan Haapaniemen koulun purkamisesta säästyvällä n.150 000 euron suuruisella vuoden 2013 käyttötalousmäärärahalla.Perusteluna todetaan alueen investointien ja rakentamisen käynnistäminen sekä ostosmatkailun ja kaupunkikuvan kehittäminen kaupunkistrategian mukaisesti nelostien liikennettä hyödyntäen ja kaupungin elinvoimaa lisäten.Kaupunginvaltuusto oikeuttaa teknisen lautakunnan kilpailuttamaan kivilukion purkamisen välittömästi, jotta purkutyö voidaan tehdä syksyllä 2013. Samalla kaupunginhallitus viipymättä pyytää Viitasaaren seurakunnalta tarjouksen 3 125 m² suuruisen tontin ostamisesta kaupungille.

Päätös
Hyväksyttiin. 

Muutoksenhaku
Muutoksenhakukielto 
Toimenpiteet
Jatkokäsittelyyn kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kivilukiorakennus puretaan kuluvana vuonna ja että hanke rahoitetaan Haapaniemen koulun purkamisesta säästyvällä n.150 000 euron suuruisella vuoden 2013 käyttötalousmäärärahalla.Perusteluna todetaan alueen investointien ja rakentamisen käynnistäminen sekä ostosmatkailun ja kaupunkikuvan kehittäminen kaupunkistrategian mukaisesti nelostien liikennettä hyödyntäen ja kaupungin elinvoimaa lisäten.Kaupunginvaltuusto oikeuttaa teknisen lautakunnan kilpailuttamaan kivilukion purkamisen välittömästi, jotta purkutyö voidaan tehdä syksyllä 2013. Samalla kaupunginhallitus viipymättä pyytää Viitasaaren seurakunnalta tarjouksen 3 125 m² suuruisen tontin ostamisesta kaupungille.
Puheenjohtajan tiedustellessa valtuutetuilta voidaanko yksimielisesti poistaa päätöksestä keskustelun kuluessa esitetty viimeinen lause: "Samalla kaupunginhallitus viipymättä pyytää Viitasaaren seurakunnalta tarjouksen3 125 m² suuruisen tontin ostamisesta kaupungille.", kukaan ei vastustanut, joten puheenjohtaja totesi valtuuston päätökseksi tulleen päätöksen ilman viimeistä lausetta.Kaupunginvaltuusto päätti, että kivilukiorakennus puretaan kuluvana vuonna ja että hanke rahoitetaan Haapaniemen koulun purkamisesta säästyvällä n. 150 000 euron suuruisella vuoden 2013 käyttötalousmäärärahalla.Perusteluna todetaan alueen investointien ja rakentamisen käynnistäminen sekä ostosmatkailun ja kaupunkikuvan kehittäminen kaupunkistrategian mukaisesti nelostien liikennettä hyödyntäen ja kaupungin elinvoimaa lisäten.Kaupunginvaltuusto päätti oikeuttaa teknisen lautakunnan kilpailuttamaan kivilukion purkamisen välittömästi, jotta purkutyö voidaan tehdä syksyllä 2013.





Ei kommentteja: