lauantai 1. lokakuuta 2016

Viitasaaren torin alueen uudistaminen!

  Ps. Tätä mieltä olin jo v. 2012 keskusta-alueen tulevasta käytöstä. Muistutuksessani oli esitys myös vanhan Ale-Makasiinin kiinteistön tontin jatkokäytöstä. Olen edeelleen samaa mieltä, että unohdetaan kaikki massiivinen rakentaminen kyseiselle tontille.

 

Viitasaaren keskusta-alueen kaavoitusmuistutukset 2012



Yhteenveto muistutuksestani Viitasaaren keskusta-alueen asemakaavaan!

Alueella ei ole voimassa olevaa oikeusvaikutteista yleiskaavaa, siksi tulisi ottaa tulevaisuuden yleiskaavan vaatimukset huomioon tarkasti asemakaavassa.

Kivilukionkiinteistön uudisrakentaminen ei saa olla liian massiivista ja alueen muihin rakennuksiin soveltuvaa.

Kääntösillan pohjoispuolelle levitetään varausta kelluville rakennelmille, niin että mahdollinen laivakahvila mahtuisi heti sillanpieleen Porthanin puiston puolelle, ei kolera-altaaseen.

Rantatien parantaminen kaava-alueella ja vaarallisen tienristeyksen selkeytys ns. Närhin talon kohdalla on tehtävä ajanmukaiseksi, ja toimivaksi lisääntyneen liikenteen vuoksi.

Nykyisen linja-autoaseman liikekiinteistön ja -piha-alueen suunnittelu ja tuleva käyttö puuttuu kokonaan asemakaavasta, myös uuden linja-autoaseman paikka puuttuu.

Torigrillin laajentumismahdollisuuteen lisää rakennusoikeutta.

Kaava-alueella on tutkittava, onko saastuneita maa-alueita, kuten vanhoja polttoaineen jakelupisteitä, öljysäiliöitä tai muita likaantuneita alueita.

Kaavaselostukset ja tekstiosiot ovat osin jo vanhentuneet ja ovat osin virheelliset ja puutteelliset.

Kuntotutkimusraportti vuodelta 2010 ns. Vanhan Ale- Makasiinikiinteistön rakenteiden ja alakerran osalta on otettava huomioon kaavaselostuksessa ja kaavassa.

Kiinteistö on näiltä osin erittäin huonossa kunnossa, siksi tätä kiinteistöä on tutkittava erittäin tarkasti.

Kaava joka mahdollistaa purkamisen tai säilyttämisen. 

Perustelut pitää em. lainkohtien mukaan esittää kaavaselostuksessa ja tuoda esiin seikat, kuten vuokra/purkusopimus(v,2015 loppuun). valtuustopäätökset, kuntoarvio, työsuojelupiirin kehotukset, ja päätetyt voimassa olevat päivämäärät ym. ratkaisuun vaikuttavat seikat mahdollisimman tarkasti.  Rakennuksen kuntoa ja käyttöä sekä terveellisyyttä koskevilta osilta on kaavaselostusta muutettava ja täydennettävä.

Tässä on se kaavamääräyksistä poistettu kohta:
Rakennusmääräyksissä oleva kohta: Mikäli rakennus ei ole rakennusalan sisäpuolella, rakennuksia saadaan peruskorjata julkisivuja olennaisesti muuttamatta. Peruskorjauksessa rakennusten seinälinjojen tulee säilyä ennallaan tai muutoksen tulee olla kaavan mukainen.( Kohdistuu ainoastaan tiettyyn kiinteistöön). Tämä kohta kokonaisuudessaan pitää poistaa. 

Tulvamääräykset jo estävät kyseisen kiinteistön alakerran peruskorjauksen ja käyttöönoton. Teksti on selvästi ristiriidassa myös voimassa olevan purkupäätöksen kanssa.

Kivilukion kohdalta on laitettava purkupäätös ja kuntoselvitys myös. 

Voitaisiinko jättää kaavaan kapea viherkaistale varaus rannanpuolelle alkaen Porthanin puistosta, ja päättyisi entiseen leikkipuistoon. Suunnittelu korostaisi rannan viihtyvyyttä, ja viherkaistale ei estäisi mitenkään muuta rakentamista

Kaavasta puuttuu aikataulu, koska se on tarkoitus ottaa käyttöön. Kuntalaiset ovat toivoneet järvinäköalaa torilta kohti kirkkoa, ja sen toteutuminen näillä kaavoitusmääräyksillä tulee kestämään vuosia.

Keskusta-alueen asemakaava on laadittu kiireellä  ja se näkyy selvästi kaavaluonnoksessa, ja kaava on mielestäni keskeneräinen.
 Ilpo Manninen


Keskustan asemakaava.

Muistutuksena esitän seuraavaa:

Onko otettu riittävästi huomioon asemakaavaa laadittaessa valtakunnalliset- ja maakuntakaavat. Jos alueella ei ole voimassa olevaa oikeusvaikutteista yleiskaavaa tulisi ottaa samat asiat huomioon tarkasti asemakaavassa.

Kivilukionkiinteistön uudisrakentaminen ei liian massiivista ja alueen suunnittelu muihin rakennuksiin soveltuvana.

Kääntösillan pohjoispuolelle levitetään varausta kelluville rakennelmille, niin että mahdollinen laivaravintola mahtuisi heti sillanpieleen Porthanin puiston puolelle.

Rantatien kunnostus kaava-alueella ja vaarallisen tienristeyksen selkeytys ns. Närhin talon kohdalla on tehtävä ajanmukaiseksi, ja toimivaksi lisääntyneen liikenteen vuoksi.

Linja-autoaseman liikekiinteistön ja piha-alueen suunnittelu ja tuleva käyttö puuttuu kokonaan asemakaavasta.

Torigrillin laajentumismahdollisuuteen on otettava kantaa.

Kaava-alueella on tutkittava, onko saastuneita maa-alueita, kuten vanhoja polttoaineen jakelupisteitä, öljysäiliöitä tai muusta likaantuneita alueita. (Korttelissa numero 120 tiettävästi on ollut polttoainesäiliö rannassa Sokoksen alkuaikoina, ja kaupungin varaston tontilla.)

Kaavaselostukset ja tekstiosiot ovat osin jo vanhentuneet ja ovat osin virheelliset ja puutteelliset. Tulisiko muuttaa ja päivittää uudestaan kaikki tilastotiedot 2011 vuoden loppuun.

Kiinteistöjen turvallisuus ja terveellisyys sekä rakennuksien ulkonäkö tulisi ottaa huomioon.

Kuntotutkimusraportti vuodelta 2010 ns. Vanhan Ale- Makasiinikiinteistön rakenteiden ja alakerran osalta on otettava huomioon kaavaselostuksessa ja kaavassa.
Kiinteistö on näiltä osin erittäin huonossa kunnossa, siksi tätä kiinteistöä on tutkittava erittäin tarkasti. 

Koska kaavamääräyksillä on huomattavia oikeudellisia vaikutuksia, on niiden selvyyteen
ja yksiselitteisyyteen kiinnitettävä erityistä huomiota. Tavoitteena tulee olla, että oikeusvaikutukset
voidaan määritellä ilman tulkintavaikeuksia. Selvyyden vaatimus edellyttää
myös, että määräyksen vaikutukset maankäyttöön, ympäristöön ja rakentamiseen voidaan
todeta riittävän täsmällisesti.

Voitaisiinko jättää kaavaan ohut viheraluekaistale varaus koko rannanpuolelle vanhan Ale- Makasiinikiinteistön kohdalle alkaen Porthaninpuistosta. Suunnittelu korostaisi rannan viihtyvyyttä, ja viherkaistale ei estäisi mitenkään muuta rakentamista.

(Vanha Ale- Makasiininkiinteistö)

Kaava joka mahdollistaa purkamisen tai säilyttämisen. Perustelut pitää em. lainkohtien mukaan esittää kaavaselostuksessa ja tuoda esiin seikat, kuten vuokra/purkusopimus (v,2015 loppuun). valtuustopäätökset, kuntoarvio, työsuojelupiirin kehotukset, ja päätetyt voimassa olevat päivämäärät ym. ratkaisuun vaikuttavat seikat mahdollisimman tarkasti.  Rakennuksen kuntoa ja käyttöä sekä terveellisyyttä koskevilta osilta on kaavaselostusta muutettava ja täydennettävä. Tulvamääräykset vaikuttavat kyseisen kiinteistön alakerran kunnostukseen ja käyttöön ottoon. 

 Asumista liiketilaa varten varattavan kerrosalan keskinäisestä suhteesta on yleensä tarpeen
määrätä kaavamääräyksellä tai merkinnällä, joka osoittaa, kuinka suuri osa korttelialueelle
tai rakennusalalle sallitusta kerrosalasta on varattava tai saadaan varata asuntoja, liiketilaa
tai toimistotilaa varten. Pitäisikö KL merkinnällä olevia alueita myös tarkentaa.

Kivilukion kohdalta on laitettava purkupäätös ja kuntoselvitys myös.

Rakennusmääräyksissä oleva kohta: Mikäli rakennus ei ole rakennusalan sisäpuolella, rakennuksia saadaan peruskorjata julkisivuja olennaisesti muuttamatta. Peruskorjauksessa rakennusten seinälinjojen tulee säilyä ennallaan tai muutoksen tulee olla kaavan mukainen. Tämä kohta kokonaisuudessaan pitää poistaa.

Tulvamääräykset jo estävät kyseisen kiinteistön alakerran peruskorjauksen ja käyttöönoton. Teksti on selvästi ristiriidassa myös voimassa olevan purkupäätöksen kanssa.

HUOM!
Edellisessä kappaleessa oleva esitys rakennusmääräykseen poistettiin. Ilmoitin tästä kohdasta Ely-keskukselle. Käytin kaavan tarkistamiseen lakimiestä, joka neuvoi asian ristiriitaisuuden. Lakimiehen maksoin omasta pussista

Kaavasta puuttuu aika koska se on tarkoitus ottaa käyttöön. 

Kuntalaiset ovat toivoneet järvinäköalaa torilta kohti kirkkoa, ja sen toteutuminen näillä kaavoitusmääräyksillä tulee kestämään vuosia.

Keskusta-alueen asemakaava on laadittu kiireellä  ja se näkyy selvästi kaavaluonnoksessa, ja kaava on mielestäni keskeneräinen. Jos se hyväksytään tällaisena, tulee uuden kaavan täydentäminen jo vuoden sisällä. Esitän, että kaavoituspäällikön annetaan tehdä rauhassa kaavan täydentämiset ja asioiden muuttamiset sekä tarkistukset.


Ilpo Manninen, kaup.valtuutettu
27.6.2012

   
Keskusta-alueen kaavan muistutuksien toinen kierros:

Tämän kaavan hyväksyminen merkitsee
keskusta-alueella tärkeitä asioita, mutta monia keskeisiä esityksiä ei otettu käsittelyyn lainkaan. Kaavan laatimisen alussa kyseltiin kehittämisideoita kuntalaisilta ja he innostuivatkin asiasta erittäin hyvin. Ehdotuksia saatiin, mutta lopputuloksessa ei ole niistä käytännössä juuri mitään. Tämä on väärin ja silkkaa kuntalaisten aliarvioimisa

Kaavaselostuksen mukaan keskustaan piti tulla Suomen kaunein torialue, mutta tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. 

Minusta torille jää rumia ja arveluttavia rakennuksia. Jopa järvinäkymä torilta kohti kirkkoa on näillä näkymin vaarassa jäädä toteutumatta.

Kirkkoneuvoston muistutus rakennusoikeuden lisäämisestä vanhan pappilan alueelle kaavamerkinnällä 0,4-0,6 olisi pitänyt antaa toteutua. Tämä olisi merkinnyt useamman sadan neliön lisärakentamisen mahdollisuutta. Alueelle on suunniteltu uutta työllistävää yritystoimintaa, ja samalla varmistettaisiin nykyistä toimintaa. Nyt tämä hanke saattaa hankaloitua. Tietojeni mukaan hanke toteutuisi ilman kaupungin rahaa. Samaan hankkeeseen liittyy myös entisen Haapaniemen kouluntontin tuleva käyttö.

Torigrilliin pitää saada lisärakentamisoikeuksia. Tämäkin olisi pitänyt käsitellä kaavakäsittelyssä. Torigrilliin on saatu hyvä yrittäjä ja hän olisi halukas kehittämään grilliä. Sisätilojen tarve on ehdoton ja rakennus on suorastaan ruma. Inva-wc puuttuu kokonaan. Kiinteistöön olisi voitu kehittää muutakin yritystoimintaa.
Näiden kummankin edellä mainitun asian olisi pitänyt olla kaavakäsittelyssä mukana. Niitä ei jostain syystä kuitenkaan suostuttu ottamaan mukaan käsittelyyn.

Kaavalle tuli syksyllä syystä tai toisesta kiire, vaikka mitään järkevää syytä kiirehtimiseen ei ollut.

Esitin valtuustossa kaavan uudelleen valmistelua ja nähtäville laittoa. Jätin eriävän mielipiteen seuraavilla syillä: muistutuksia ei ole tarkasteltu riittävän tarkasti, ristiriitaisuuksia on kaavaselostuksissa ja ennen kaikkea kaava ei kohtele kaikkia toimijoita ja yrittäjiä tasapuolisesti.

Ilpo Manninen

Ei kommentteja: