torstai 18. helmikuuta 2016

Laajakaistaverkko Rautavaaralla haetaan yrityssaneeraukseen?

Ps. Lue myös sivuiltani tammikuu 2016 ja joulukuu 2015 sieltä löytyy paljon julkaisuja Keski-Suomen laajakaistan rakentamisesta!




Kuopio

Tietoverkko-osuuskunnasta Rautavaaralle ainakin kolmen miljoonan euron lasku

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan osuuskuntakokous on päättänyt hakea osuuskuntaa yrityssaneeraukseen. Saneeraushakemuksen tekemiseen tarvitaan vielä suurimpien velkojien eli Rautavaaran ja Valtimon kuntien hyväksyntä. Yrityssaneerauksessa Rautavaara menettäisi noin kolme miljoonaa euroa mutta konkurssissa summa nousisi kuuteen miljoonaan euroon.

 
Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta hakeutuu yrityssaneeraukseen. Osuuskuntakokous vahvisti torstaina osuuskunnan hallituksen jo marraskuussa tekemän saneerauspäätöksen. Osuuskunnalla on velkaa yli yhdeksän miljoonaa euroa.
Yrityssaneeraukseen hakeutuminen vaatii vielä suurimpien velkojien, eli Rautavaaran ja Valtimon kuntien suostumuksen. Yrityssaneerauksen toteutumisesta päättää lopulta käräjäoikeus.
Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murron mukaan kunnalle tulee maksettavaksi joka tapauksessa ainakin kolmen miljoonan euron lasku. Se on lievin riskivaihtoehto, jonka kunta tulee menettämään. Pahimmassa vaihtoehdossa eli osuuskunnan konkurssissa Rautavaaran kunta menettäisi saamisia ja takauksia yhteensä kuusi miljoonaa euroa.
Rautavaaran kunnanhallitus käsittelee maanantaina yrityssaneeraushakemusta. Kunnanjohtaja Unto Murto esittää kunnanhallitukselle yrityssaneeraushakemuksen puoltamista. Myös Valtimolla asia on tulossa uudelleen kunnanhallitukseen, jossa se jätettiin viikko sitten pöydälle.
Oli Rautavaaran veronmaksajien kärsimä lopullinen summa mikä tahansa, sillä on iso vaikutus kunnan talouteen. Esimerkiksi neljän miljoonan euron lasku tarkoittaa puolta perusturvan talousarviomenoista ja neljännestä kunnan yhden vuoden toimintamenoista.
Tappio kirjataan kunnan taseeseen, jossa on kertynyttä ylijäämää neljä miljoonaa euroa. Kunnanjohtaja Murron mukaan tietoverkko-osuuskunnasta kunnalle lankeavan summan suuruus vaikuttaa valtion kunnasta tekemään talousanalyysiin, mikä voi viedä kuntaa lähemmäs kriisikunnan tunnusmerkkejä.
Yle 

Tietoverkko-osuuskunnasta mahdollisesti erityistilintarkastus

Rautavaaralainen opetusneuvos Matti Rinne on tehnyt kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan erityistilintarkastusta Rautavaaran tietoverkko-osuuskuntaan (RTVO).
Kunnanjohtaja Unto Murto esittää ensi viikolla kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että asiaa selvitetään pyytämällä lausunto konsulttiyhtiöltä maaliskuun loppuun mennessä.
Rinteen aloitteessa nostetaan esille RTVO:n talousvaikeudet, jotka ovat jatkuneet jo vuosia. Osuuskunta on hakenut velkasaneeraukseen.
RTVO:lla on velkaa yli 9 miljoonaa euroa, joista Rautavaaran kunnan osuus on 3,9 miljoonaa euroa.
Rinne kysyy muun muassa sitä, miksi RTVO:n ei ole maksanut koneurakoitsijalle saamallaan lainarahalla? Hän haluaa selvitystä myös urakoiden kilpailutuksesta.
– Ovatko hallituksen puheenjohtaja 2010 Kalevi Koski ja 2011–2015 Matti Ahonen sekä RTVO:n hallitus hoitaneet ja seuranneet riittävästi tulojen ja menojen kehitystä, koska RTVO:n talous on erittäin huono ja maksukyvytön? Rinne kysyy aloitteessaan.
Rinne muistuttaa, että Rautavaaran kunnanhallitus ja kunnanvaltuusto lähtivät takaamaan aina vain lisälainoja, vaikka RTVO:n tilipäätökset näyttivät alusta alkaen erittäin huonoilta.
– Todennäköisesti perusturva vaarantuu ja kaikki muut palvelut huonontuvat. Tarkoitushan on, että laajakaista kulut – kaivaminen, lainat ja niiden hoito eivät saa rasittaa kuntalaisten perusturvaa. Rautavaaran elinkeinolautakunta on kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston alainen ja toimii niiden antamien päätösten mukaan

Rautavaaran verkko-osuuskunta ronkuu kunnilta 3 miljoonan lainaa ja takauksia

Laajakaista kiiti konkurssin partaalle

Rautavaaralle laajakaistaa vetävän tietoverkko-osuuskunnan talous on pahasti kuralla.
Osuuskunnan viime vuoden tilinpäätös on reilut puoli miljoonaa tappiolla. Lisäksi Kone Neliö Oy:lle on velkaa pystyssä reilut 1,7 miljoonaa euroa.
Osuuskunta huutaa nyt kuntia apuun. Se pyytää Rautavaaran ja Valtimon kunnilta yhteensä kahden miljoonan euron lainaa, josta toinen puoli on normaalilainaa, toinen pääomalainaa. Summa tarvitaan Kone neliö Oy:n velkojen maksuun.
Lisäksi osuuskunta pyytää Rautavaaran kunnalta miljoonan euron lainan jäljellä olevien laajakaista-alueiden rakentamiseen.
Se tarvitsee myös yhteensä 700 000 euron takauksen Rautavaaran ja Valtimon kunnilta kompensoimaan takausta, joka jäi Finnveralta saamatta. Kyse on lainasta, jonka Lapinlahden kunta takasi taannoin osuuskunnalle, mikäli Finnvera tulee mukaan.
Rautavaaran kunnanhallitus esittää valtuustolle takauksen myöntämistä. Valtimon kunnanhallitus ottaa asiaan kantaa perjantaina.
Entuudestaan Rautavaaran kunnan takauspiikissä on jo reilut kaksi miljoona osuuskunnan lainoista.
Rautavaara, Valtimo ja Lapinlahti pitävät keskiviikkona yhteiskokouksen syntyneestä tilanteesta.
Tätä varten Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murto on teettänyt asiantuntijalaskelmia osuuskunnan rahoitusbudjetin realistisuudesta ja kuntien riskeistä.
Murrosta koko rahoituspaketti pitää hyväksyä.
– Muutoin osuuskunta ajautuu lopulliseen rahoituskriisiin ja konkurssiin, jolloin kaikkien osapuolten vahingoksi menetettäisiin
runko- ja tilaajaverkkoon tehdyt investoinnit ja saatavissa olevat rahoitustuet.
– Ja mikä pahinta: kaikki Rautavaaran ja Valtimon kuntien nykyiset tietoverkkoon liittyvät vastuut lankeaisivat kunnan veronmaksajien piikkiin.
Rautavaara on myös tiedustellut Kuntaliiton lakiosaston kantaa siihen, voiko kunta tukea kotitalouksia tietoverkkoon liittymisessä.
Osuuskunta nimittäin myi aiemmin liittymää sadalla eurolla. Tänä keväänä hinta nousi reiluun 500 euroon.
– Tuskin lähdemme tukemaan, sillä vastaan tulee kuntalaisten yhdenvertaisuusnäkökulma, sanoo Murto.


Ei kommentteja: