tiistai 22. maaliskuuta 2016

Kunta maksaa laajakaistan 1,8 milj. takausvastuitaan velalla!


Rautavaaran laajakaistasta löytyy kirjoituksia lisää sivuiltani helmikuu 2016. Ilpo

Rautavaara maksaa laajakaistan 1,8 miljoonan takausvastuitaan lainarahalla

Savon Sanomat 22.3.2016


Kehotamme Teitä lainan omavelkaisena takaajana maksamaan 80 prosenttia edellä mainitusta yhteismäärästä eli 1 133 646,05 euroa. Mikäli emme saa suoritustanne viimeistään 21.3.2016, ryhdymme oikeudelliseen perintään.
Handelsbankenin lakimiehen allekirjoittama viesti on tyly mutta selvä.
Kunnassa nopeasti eteen tullut iso lasku oli kaikkea muuta.
– Muutaman päivän varoitusajalla tuollaista. On niin iso asia, että ohhoh, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Mikko Korhonen (kesk.) pohti ennen hallituksen kokousta.
Korhonen myöntää, ettei hänellä ole tietoa miten asia aiotaan käytännössä hoitaa. Hän on kyseisessä pykälässä kokouksen puheenjohtajana, koska kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Ahonen (kesk.) toimi aiemmin lainanottajan eli Rautavaaran Tietoverkko-osuuskunnan (RTVO) hallituksen johdossa ja on jäävi.
– Ei kunnan tilillä sellaista rahaa ole. Se on otettava velkaa, jota on kyllä ennestäänkin.
Korhonen sanoo kunnanjohtaja Unto Murron valmistelevan asiaa. Hän ei ole kuitenkaan ollut yhteydessä esityslistan lähettämisen jälkeen.

Maanantain kokoukseen osallistuu myös Matti Matikainen (vas.) valtuuston puheenjohtajan roolissa. Hän miettii vielä päivällä sitä, että voiko pankki panna takauksen maksuun noin vain. Ehkä ei kannata maksaa vaan odotella mitä saneerausmenettely tuo tullessaan, Matikainen pohtii.
– En ole ollut Untoon yhteydessä, mutta hänen tehtävä on selvittää asia. Saattaa olla, että on neuvotellut asiasta suoraan pankin kanssa.

Kunnanjohtaja Murto soittaa iltapäivän päätteeksi Savon Sanomille. Päivä on mennyt pankkiasioissa.
– Sain neuvoteltua jatkoajan. Uusi eräpäivä on 1.4.
Huono uutinen on, että nyt laskuja on kaksi. Maksukyvyttömän osuuskunnan toisesta lainasta on tulossa kunnan maksettavaksi vajaat 700 000 euroa. Sen eräpäivä on 4.4.
– Eivät nämä yllätyksenä tulleet. Vaatimuskirje tuli 8.3. ja olin kipeänä sitä seuraavan viikon, Murto kertoo.
Murron ajatus on maksaa nopeasti, jotta korot eivät juokse. Hän aikoo kilpailuttaa lyhytaikaisen luoton. Hallitus päätti illalla, että 1,8 miljoonan euron laskut maksetaan eräpäiviin mennessä.
– Koska osuuskunta ei pysty maksamaan niin velkojalla on oikeus vaatia takaajalta.
Saneerausohjelmassa takaajasta tulee velkoja. Ohjelmassa laaditaan maksuohjelma siitä, mitä ja kuinka paljon kunta aikanaan olisi saamassa takaisin.
– Nopea suoritus ajaa veronmaksajan etua. Pääsemme nokkimisjärjestyksessä parempaan asemaan, vakuusvelkojaksi, Murto järkeilee.

Osuuskunta jatkaa toimintaansa suojassa velkojilta. Toimitusjohtaja Pirjo Manninen sanoo juoksevien asioiden hoituvan käyttäjien ja jäsenien kannalta normaalisti.
Osuuskunta saa tulonsa verkon ja liittymien käyttäjiltä. Niillä katetaan operaattori- ja jäsenpalvelut ja erinäiset häiriöiden korjaamiset.

Rautavaaran ja Valtimon takaamilla lainoilla rakennettiin laajakaistaa molempien kuntien sekä Varpaisjärven alueelle. Vailla täyttä tolkkua, moni sanoo nyt.
– Pahimmalla mahdollisella tavalla epäonnistuivat, mistä sitten johtuukin. Ei olisi uskonut kuusi vuotta sitten, että ovat kymppimiljoonan rästissä, Korhonen huokaa.
Kunnan velkataakka kasvaisi jo ilman takauksen maksua. Rautavaaran vastuut RTVO:sta ovat yhteensä noin neljä miljoonaa euroa.
– Kuntalaiset tästä kärsivät. Palveluita joudutaan karsimaan. Kunnalla olisi remonttireiskalle töitä muttei rahaa, Korhonen sanoo.
– Vuonna 2014 vauhti päällä pistettiin Varpaisjärvellekin 500 000 euroa. Olisi ollut sille tarvetta omassa kunnassa.
Murto sanoo, että kunta on ajautumassa kriisikunnaksi Juankosken malliin. Kartonkitehtaan sijaan syöksykierteen takana on nyt laajakaista ja RTVO.
Heikki Toivanen

Rautavaaran on raavittava 1,1 miljoonaa maanantaiksi

Rautavaaran kunta on ajautunut tukalaan tilanteeseen. Kunnan takaaman tietoverkko-osuuskunnan 1,4 miljoonan euron lainan lyhennykset, korot, kulut ja viivästyskorot ovat jääneet maksamatta.
Lainan myöntänyt Handelsbanken uhkaa perintätoimilla, ellei 80 prosenttia lainasta (yli 1,1 miljoonaa) makseta viimeistään ensi maanantain aikana.
Rautavaaran kunnanvaltuusto päätti vuoden 2010 lokakuussa myöntää tietoverkko-osuuskunnan 1,5 miljoonan euron lainalle kunnan omavelkaisen takauksen. Lainalla käynnistettiin valokuituverkon rakentaminen ja osuuskunnan toiminta.
Sittemmin tietoverkko-osuuskunta joutui hakemaan yrityssaneerausta, jota koskeva menettely aloitettiin viime helmikuun 18. päivänä.
Kunnan vastaanottama, Handelsbankenin maaliskuun 7. päivänä laadittu karhukirje on karua luettavaa.
– Kehotamme teitä lainan omavelkaisena takaajana maksamaan 80 prosenttia lainan yhteismäärästä eli 1 133 646,05 euroa. Mikäli emme saa suoritustanne viimeistään 21.3. 2016, ryhdymme oikeudelliseen perintään, pankin maksuvaatimuksessa todetaan.
Maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle esitetään, että pankin vaatima runsaan 1,1 miljoonan euron summa maksetaan.



Ei kommentteja: