tiistai 23. elokuuta 2016

Sopimus suojelee rikostutkinnan alaisina olevia?

Tämän vääryyden maksajiksi tulee laittaa sen aiheuttajat. Kunnan ei tule maksaa euroakaan omasta pussistaan.
Voimakkaalla päätöksellä saataisiin muihinkin kuntiin ennakkopäätös tekijöiden henkilökohtaisesta vastuusta. Muuten nämä vääryydet tulevat tulevaisuudessa jatkumaan ja pelkäänpä että vieläpä voimakkaammin. Kunnissa tullaan hyllyttämään ja erottamaan niin valtuutettuja kuin lakia oikeuden mukaisesti noudattavia viranhaltioitakin ihan miten huvittaa ja syytkin voivat olla ihan mitä vaan? Ilpo

 

Oikeusoppinut: Kittilän sovintosopimus suojelee rikostutkinnan alaisena olevia

Pekka Aho
Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä pitämässä viimeistä puhettaan valtuustossa 17. marraskuuta 2014. Kokouksessa hänet erotettiin virasta, mutta hallinto-oikeus ja myöhemmin korkein hallinto-oikeus totesivat potkut laittomiksi. Nyt Mäkelä ja valtuuston nimittämä toimikunta ovat neuvotelleet sovintosopimuksen, jonka hyväksymisestä päättää valtuusto maanantaina.
Liisa Kuittinen
Vaikka korkein hallinto-oikeus (KHO) totesi kesäkuun alussa Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän saamat potkut laittomiksi, Kittilän kunnan ja Mäkelän välisessä sovintosopimuksessa toistellaan moneen kertaan, ettei sopimuksella oteta kantaa irtisanomisen laillisuuteen. Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professoria Pekka Viljasta tämä kummastuttaa.
– Irtisanomisen laittomuushan on kiistaton fakta, Viljanen sanoo.
Ainoa johtopäätös, jonka Viljanen pystyy tästä tekemään, on se, että sovintosopimuksen muotoilulla halutaan suojella parhaillaan rikostutkinnan alaisina olevia Kittilän kuntapäättäjiä: jos heidät todetaan myöhemmin rikosoikeudenkäynnissä syyllisiksi virka-aseman väärinkäyttöön ja kunta ryhtyy perimään potkujen vuoksi Mäkelälle maksettuja korvauksia rikolliseen toimintaan syyllistyneiltä, he voivat käyttää vasta-argumenttinaan sitä, ettei erokorvausta sopimuksen mukaan maksettu Anna Mäkelälle laittomien potkujen vuoksi.
– He voivat todeta, ettei korvaus johdu heidän teoistaan. Tosiasiahan tietenkin on, ettei tätä tilannetta olisi syntynyt, jos Anna Mäkelää ei olisi irtisanottu laittomasti, Viljanen sanoo.
– Tässä on ajettu rikoksesta epäiltyjen etua, vaikka siinä olisi pitänyt ajaa kunnan etua, hän tulkitsee.
Kittilän kunnanvaltuusto käsittelee kunnan ja Anna Mäkelän välistä sovintosopimusta kokouksessaan tulevana maanantaina.
Sopimus putkahti julkisuuteen viime viikolla, kun Kittilän kunnanhallitus julkisti ylimääräisen kokouksensa esityslistan, jolla sopimus oli mukana. Sopimuksen on neuvotellut Mäkelän kanssa toimikunta, jonka valtuusto asetti tähän tehtävään helmikuun lopussa.
Maanantaina valtuuston tehtävä on päättää, hyväksyykö se sopimuksen, jonka mukaan kunta maksaa Mäkelälle yhteensä noin 135 000 euroa korvauksia siitä, että tämä irtisanoutuu kunnanjohtajan virasta.
Pekka Viljasen mukaan sopimusta käsittelevän valtuuston pitäisi “tunnustaa tosiasiat ja toimia sen mukaan”. Tällä Viljanen tarkoittaa sitä, että valtuuston tulisi tunnustaa, että KHO on todennut Mäkelän potkut laittomiksi ja että kunnan maksettavaksi tulevat korvaukset johtuvat tästä laittomuudesta.
Tämän toteaminen ei Viljasen mukaan kuitenkaan merkitsisi kannanottoa, että yksittäiset kuntapäättäjät olisivat syyllistyneet rikokseen.
– Laiton irtisanominen ei ole sama kuin rikos. Rikos edellyttää aina tahallisuutta tai tuottamusta. Se on asia, joka ratkaistaan rikosoikeudenkäynnissä, ja se on vielä ratkaisematta, Viljanen sanoo.
Ne valtuutetut, jotka ovat rikostutkinnassa Mäkelän potkuihin liittyen, ovat Pekka Viljasen mukaan esteellisiä päättämään maanantaina sovintosopimuksesta.
– Tämähän koskee heidän omaa asiaansa, hän sanoo.
Pekka Viljasen mielestä kunnan edun mukaista olisi, että valtuusto liittäisi päätökseensä mukaan lausuman, jonka mukaan valtuusto voi päättää periä potkuista kunnalle aiheutuneet kustannukset mahdolliseen rikolliseen menettelyyn syyllistyneiltä. Tätä on ehdottanut hallintojohtaja Esa Mäkinen. – Eihän ole oikeuskäsityksen mukaista, että joku muu, tässä tapauksessa kunta, maksaisi vahingot, Viljanen sanoo.
Luvut

Potkusotkun hintalappuja

Anna Mäkelän laittomat potkut aiheuttavat Kittilän kunnalle monia kustannuksia, joista kaikki eivät ole vielä tiedossa. Tässä tiedossa olevat kulut ja korvaukset.
8 179,02 e
Tämän verran Pohjois-Suomen hallinto-oikeus tuomitsi ratkaisussaan (4.2.2016) kunnan maksamaan Anna Mäkelälle asianosais- ja oikeudenkäyntikuluja.
400 e
Nämä ovat Anna Mäkelän ja Inkeri Yrityksen korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) oikeudenkäyntikuluja, jotka KHO velvoitti ratkaisussaan (3.6.2016) kunnan maksamaan Mäkelälle ja Yritykselle.
135 246,24 e
Tällaisesta Anna Mäkelälle maksettavasta korvaussummasta sovitaan Mäkelän ja kunnan välisessä sovintosopimuksessa, jonka hyväksymisestä valtuusto päättää ensi maanantaina. Summa koostuu Mäkelän 18 kuukauden palkkaa vastaavasta korvauksesta (18 x 6646,91e = 119664,40 e) ja asiamieskuluista (15581,84 e).

Lisäksi kunta joutuu maksamaan Mäkelälle lain mukaisen korvauksen ansionmenetyksistä siltä ajalta, kun tämä on ollut irtisanottuna laittomasti eikä ole saanut kunnasta palkkaa. Tämä korvaussumma on kuitenkin vielä auki. Se on erotus, joka saadaan kun Mäkelälle tuolta ajalta kuuluneesta palkasta vähennetään hänen mahdollisesti muut tuona aikana saamansa tulot.

 

Pitkä esityslista, luvassa tuhti kokous

Liisa Kuittinen
Sovintosopimuksen lisäksi Kittilän kunnanvaltuuston maanantain kokouksessa käsitellään muitakin Anna Mäkelän potkuihin kietoutuvia asioita. Valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys ei halua kuitenkaan etukäteen spekuloida kokouksen kulkua.
Mukana pitkällä esityslistalla on muun muassa kolme pykälää, jotka koskevat kolmea Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden kesäkuussa antamaa ratkaisua. Ne tulevat valtuustolle tiedoksi.
Ratkaisuista kaksi perustuu Hille Kuusiston tekemiin valituksiin. Ne koskevat kunnan hallintosääntöön viime vuonna tehtyjä muutoksia, jotka kavensivat hallintojohtaja Esa Mäkisen asemaa niin, ettei tämä enää toiminut kunnanhallituksen sihteerinä ja vt. kunnanjohtajan varana. Hallinto-oikeus katsoi, että hallintosääntöön tehdyt muutokset tulee kumota, mutta kunnanhallitus päätti heinäkuussa, että kunta valittaa asiasta KHO:een. Pekka Viljanen ihmettelee valittamispäätöstä.
– Se näyttää jälleen turhanpäiväiseltä ajan peluulta, hän sanoo.
Kolmas hallinto-oikeuden ratkaisu koskee Inkeri Yrityksen valtuustolta huhtikuussa 2015 saamia moitteita. Hallinto-oikeus kumosi moitteet.



Ei kommentteja: