maanantai 14. marraskuuta 2016

Kunnan talous kuralla!


Tässä lopputulos kuituverkon rakennuspuuhista? Maksumieheksi kunta, joka lähti toteuttamaan eturintamassa valokuiturakentamista. Olivatko lainsäätäjät miettineet tarkkaan yksityiskohdat kun kuiturakentamista lähdettiin ajamaan kuntiin kuin käärmettä pyssyyn. Lakia ainakin on muutettu jo kaksi kertaa ja kolmas on menossa lausuntokierrokselle? Vieläkään ei tunnusteta, että metsään on menty ja ryminällä!  Se on jo varmaa, että veronmaksajat ja kunnat ovat loppulaskun kärsijöitä! Kunnissa rymisee tulevaisuudessa ja kovaa! Ilpo

Rautavaara hyväksyi tietoverkko-osuuskunnan saneerausohjelman

Selvittäjän mukaan saneeraus on velkojille konkurssia selvästi edullisempi vaihtoehto.

Rautavaaran kunnanhallitus on hyväksynyt Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan yrityssaneerauksen ohjelmaehdotuksen.
Saneerausohjelmaa on muutettu aiemmasta. Suurin muutos on velkojen maksuohjelman lyhentäminen aiemmasta 30 vuodesta 25 vuoteen. Myös vakuusvelan laskentatapaan on tullut muutoksia.
Tietoverkko-osuuskunnan selvittäjänä toimivan asianajaja Markku Savolaisen mukaan saneerausohjelma on velkojille selvästi konkurssia parempi vaihtoehto.
Viime keväänä teetetyssä erityistilintarkastuksessa kävi ilmi, että osuuskunta on velkaantunut voimakkaasti koko toimintansa ajan. Toiminta on ollut tappiollista koko ajan, eikä kasvun ja velkaantumisen hallinta ole onnistunut. Erityistilintarkastuksen tekijän mukaan osuuskunta on ollut maksukyvytön jo vuodesta 2012 alkaen.
Myönteistä osuuskunnan kannalta on, että yrityssaneerausohjelman mukaan vuoden 2016 aikana osuuskunnan toiminnallinen saneeraus on onnistunut ja kassavirtaa kertyy velkojen maksuun, kuten on suunniteltu.
Lyhennetty 25 vuoden velkojen maksuaika kuitenkin todetaan tiukaksi, eikä se salli liittymämäärän pienenemistä, hintojen laskua tai budjetin ylittäviä yllättäviä menoja.
Rautavaaran kunnan saamiset ja takausvastuut tietoverkko-osuuskunnasta ovat yhteensä 3,9 miljoonaa euroa. Kunta on jo maksanut Handelsbankenille 1,8 miljoonaa tietoverkko-osuuskunnan lainan takauksesta.
Valtimon kunnanhallitus on jo hyväksynyt saneerausesityksen aiemmin.






Kunnan talous herättää kysymyksiä!



Olen tehnyt aloitteen Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan (RTVO) vaikutuksesta Rautavaaran talouteen. Nyt kuulin koko totuuden ja sen vaikutukset seuraaviin vuosiin. Miksi ei ole selvitetty RTVO:n taloutta 2010 – 2016? Mitä siinä on pielessä ja mitä on kertomatta kunnalle ja muille?

Miksi jatkuvat tappiot ja suuri velkamäärä, lähes 10 miljoonaa euroa? Miksi ei ole maksettu Koneneliölle urakasta, vaikka lainarahaa on ollut? Onko urakat kilpailutettu? Miksi hallituksen puheenjohtajat Koski 2010 ja Ahonen 2010 – 2016 sekä hallitus eivät ole seuranneet lainamäärän nousua?
Tästä olisi pitänyt ehdottomasti informoida takaajia, etteivät joutuisi maksumiehiksi, kuten nyt on käymässä. Olisiko RTVO:n pitänyt hakeutua konkurssiin 2012?
Miksi Rautavaaran kunta takasi uutta lainaa RTVO:lle? Onko viestintävirastolta kysytty ennakkopäätöksiä vuonna 2010, jolloin annettiin ensimmäinen 500 000 euron takaus? Selvittivätkö tätä edes kunnan- ja talousjohtaja?
Kunnanjohtaja Unto Murto esitteli kunnan taloustilanteen koko karmeuden. Palkkoihin ja muihin menoihin täytyy ottaa lainaa. Miten selvitään RTVO:n 4,1 miljoonan euron lainoista? Erityissairaanhoitokin on ylitetty jo 700 000 eurolla.
Onko esitetty yt-neuvottelu ratkaisu? Ei. Taloustilanne on ollut pitkään tiedossa, mutta luottamushenkilöt eivät ole halunneet sitä tiedostaa. Hyvänä esimerkkinä eräs valtuutettu esitti, ettei RTVO:n vaikutus kuulu talouteen. Se on pahin osa vuoden 2016 taloudesta.
Onneksi kunnan kiinteistöjen korjaustyöt on aloitettu, ettei tule vielä suurempia vahinkoja. Hyvää oli kunnanjohtaja Murron tekemät aloitteet kuntoarvioista. Korjaustyöt olisi pitänyt aloittaa ja vuosia sitten. Tarvitsemme paloaseman ehdottomasti yleisen turvallisuuden takia. Vanhan aseman hoito oli laiminlyöty. Onneksi paloasemalle tulevat tilat ambulanssille.
Mikäli Jokisuunniemen tontteja yritetään saada myydyiksi, pitää sillan olla kunnossa ja kestää raskaita ajoneuvoja.
Toivon, että talous saadaan kuntoon, eikä tarvitse aloittaa lomautuksia, koska silloin jokin palvelu heikkenee tilapäisesti.
Matti Rinne
Opetusneuvos
Rautavaara


Savo  
Rautavaaran kunta harkitsee rajuja säästöjä: yt-neuvottelut tulossa





Talousvaikeuksissa oleva Rautavaaran kunta harkitsee rajua säästötoimia, jotka tulisivat voimaan vielä tämän vuoden aikana. Kunnanjohtaja Unto Murto esittää ensi maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että kunnassa käynnistetään koko henkilökuntaa koskevat yhteistoimintaneuvottelut.
Tavoitteena on saada henkilöstömenoihin ja palvelujen ostoihin vuoden 2016 aikana 1,2 miljoonan euron säästöt lomautuksilla tai muilla kustannuksiin alentavasti vaikuttavilla toimenpiteillä.
Kunnanjohtajan mukaan yt-neuvottelujen tavoitteena on saada kunnan talous tasapainoon vuosina 2016–2017 ja samalla muotoilla kunnan uusi organisaatio.

Isoin isku kunnan taloustilanteeseen on ollut Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan (RTVO) joutuminen yrityssaneeraukseen. Kunnalla on yhteensä noin 4 miljoonan euron saatavat RTVO:lta.
Kunnan viime vuoden tilinpäätös painui yli 100 000 euroa alijäämäiseksi RTVO:lle annetun 500 000 euron pääomalainan alaskirjauksesta.

Tänä vuonna kunta on joutunut ottamaan takausvelkoja varten kahden miljoonan euron lyhytaikaisen lainan, joka erääntyy joulukuussa.
Kunta joutui ottamaan syyskuussa myös miljoonan euron lainan ostopalveluja ja henkilöstönsä palkkamenoja varten.
Taloutta ovat rasittaneet myös erikoissairaanhoidon menot, jotka ovat ylittyneet elokuun loppuun mennessä 700 000 eurolla.
Elokuun lopun tuloslaskelma on kokonaisuudessaan lähes 1,9 miljoonaa euroa miinukselle, kun talousarvio laadittiin 554 000 euroa alijäämäiseksi.

Ei kommentteja: