lauantai 18. tammikuuta 2020

K-S Valokuituverkko Oy:n omistajakuntien tilinpäätökset menossa pahasti pakkaselle!



Kymmenen K-S Valokuituverkkot Oy:n omistajakuntaa valmistautuu tämän vuoden kokouksissaan merkitsemään yhtiölle myönnettyjen miljoonien eurojen takauksista aiheutuvia tappioita tilinpäätöksiinsä. Tämä merkitsee lähes varmasti myös, että omistajakunnat joutuvat maksamaan yhtiölle takaamansa miljoonien  lainatakaukset. Lainojen myöntäjä on Kuntarahoitus Oy. Tilintarkastusyhtiöt ovat lähettäneet kunnille esityksen, että kirjanpitolain mukaan kuntien tilinpäätöksessään on huomioitava riski kirjaamalla se pakollisiin varauksiin.



Lehdistötiedote 15.1.2020, julkaisuvapaa välittömästi
Kymmenen keskisuomalaista kuntaa omistaa Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n, joka puolestaan toimii Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n pääomistajana. Kunnat ovat sitoutuneet omilla päätöksillään myöhemmin allekirjoitetulla takaussitoumuksella omavelkaiseen takaukseen Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n luoton pääoman, korkojen ja muiden liitännäiskustannusten maksamisesta.

KSVH Oy:n maksukyvyttömyyden riski on huomattavan suuri ja kuluneen vuoden 2019 aikana KSVH Oy ei ole suoriutunut luoton tai sen korkojen maksuvelvoitteestaan ja edellä mainitun sitoumuksen perusteella luotonantaja Kuntarahoitus Oyj on perinyt takaajilta KSVH Oy:n erääntyneet lainojen lyhennykset korkoineen ja viivästyskorkoinen.

Luoton erityisten erääntymisperusteiden mukaan luotonantajalla on oikeus irtisanoa luoton pääoma ja sille kertynyt korko välittömästi takaisin maksettavaksi mm., jos velallinen laiminlyö luoton pääoman, koron tai viivästyskoron maksamisen eräpäivänä ja jos maksu on viivästynyt kolmekymmentä pankkipäivää ja on edelleen suorittamatta.

Kirjanpitolain (KPL 5:14.1 §) mukaan tuloslaskelmassa on vähennettävä velvoitteista vastaisuudessa aiheutuvat menot ja menetykset, jos ne kohdistuvat päättyneeseen tai aikaisempaan tilikauteen, niiden toteutumista on tilinpäätöstä laadittaessa pidettävä varmana tai todennäköisenä, niitä vastaava tulo ei ole varma eikä todennäköinen ja ne perustuvat lakiin tai kirjanpitovelvollisen sitoumukseen sivullista kohtaan. Mainitun säännöksen kaikkien kohtien tulee täyttyä, jotta kyseinen meno tai menetys on kirjauskelpoinen. Menon tai menetyksen toteutumista on tilinpäätöstä laadittaessa kuitenkin pidettävä varmana tai todennäköisenä, ennen kuin se merkitään pakolliseksi varaukseksi. Jos menon toteutuminen on mahdollista, mutta ei todennäköistä, esitetään meno vastuuna liitetiedoissa. ”Varmana toteutuminen” perustuu sitoumukseen tai muutoin määräytyvään maksuvelvoitteeseen. ”Todennäköiseen toteutumiseen” liittyy sen sijaan arviointia muun muassa siitä syystä, että maksuvelvoite ei ole kiistaton.

Yhtiön nykyistä tilannetta tarkasteltaessa on tilintarkastajien taholta nostettu esiin velvoite arvioida takausvastuun toteutumista todennäköisenä ja varmana. Vaikka kunnalla ei ole tiedossa tarkkaa summaa tai ajankohtaa takausvastuun realisoitumisesta, mutta kunnalla on tiedossa todennäköinen riski KSVH Oy:n luoton omavelkaisen takausvastuun realisoitumisesta, mikä kohdistuu joko tähän kuluvaan tilikauteen tai seuraavaan ja takausvastuun suorittamisen perusteella KSVH Oy:ltä perittävän regressiolaskun tuloa puolestaan ei voida pitää varmana tai todennäköisenä, on kunnan kirjanpitolain mukaan tilinpäätöksessään huomioitava riski kirjaamalla se pakollisiin varauksiin.

Kunnat ovat aloittamassa takausvastuiden käsittelyn tammikuun aikana ja tulevat todennäköisimmin kohdistamaan riskin pakollisiin varauksiin vuodelle 2019. Tällä tulee olemaan suuri merkitys kuntien vuoden 2019 tilinpäätökseen. Lisätietoja vaikutuksista antaa kunkin kunnan kunnanjohtaja.

Kannonkoski, kunnanjohtaja Markku Vehkaoja
Karstula, kunnanjohtaja Pekka Kanervio
Kivijärvi, kunnanjohtaja Pekka Helppikangas
Konnevesi, kunnanjohtaja Juha Jokitalo
Kyyjärvi, kunnanjohtaja Tiina Pelkonen
Luhanka, kunnanjohtaja, Tuomo Kärnä
Multia, kunnanjohtaja Noora Pajari
Petäjävesi, kunnanjohtaja Eero Vainio
Pihtipudas, kunnanjohtaja Ari Kinnunen
Toivakka, kunnanjohtaja, Helena Vuopionperä-Kovanen

https://www.toivakka.fi/wp-content/uploads/2020/01/Takausvastuu.pdf





Ei kommentteja: