tiistai 3. marraskuuta 2020

KRP tutkii Keski-Suomen kymmenen kunnanjohtajan esittelyt verkkoyhtiöpäätöksistä!

 Erikoissyyttäjä Mäkelä:

"Mäkelän ratkaisun mukaan sen sijaan kunnanhallitusten ja -valtuustojen päätösten esittelijöinä ovat toimineet johtavat virkamiehet, jotka ovat olleet kuntatalouden ja julkisrahoituksen ammattilaisia.

– Heidän on virka-asemansa perusteella pitänyt tietää säännökset ja niiden soveltaminen. Esitutkintakynnys ylittyy heidän osaltaan. Tutkittavat rikokset ovat virkavelvollisuuden rikkominen ja luottamusaseman väärinkäyttö."


Nyt oikeasti tutkitaan mikä on esittelijän vastuu kunnissa. Ei todellakaan saa syöttää ihan mitä vaan luottamusmiehille ja kuntalaisille. Tämä tutkinta koskee ainakin näitä kymmentä kuntajohtajaa, jotka lähtivät valokuituyhtiöön mukaan laittomilla päätöksillä. Toivottavasti myöskin Viitasaaren johtajan esittelyt kuituyhtiöön liittymisestä tulevat jollakin tavalla tutkintaan mukaan. Viitasaarella Hallinto-oikeus kumosi päätöksellään yhtiöön liittymisen.

Tutkinta on jo ylittänyt syytekynnyksen jo kahden johtajan kohdalla, mutta kun kaikki kuntien päätökset olivat lähes identtiset, niin on ihme jos muutkaan selviävät syytteistä. Toivottavasti tämä tutkinta antaisi kovan opetuksen kuntajohtajien virkavastuista.


Keski-Suomi 7:00 KSML 3.11.2020

KRP tutkii kuntien johtavien virkamiesten menettelyä Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n rahoituskuvioissa – kahta jo syytä epäillä

Keskusrikospoliisi selvittää kuntien johtavien virkamiesten menettelyä Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n rahoituskuvioissa. Jyrki Kauko

Eeva Salminen

Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n omistajakuntien johtavista virkamiehistä on määrätty käynnistettäväksi esitutkinta. Kyseessä ovat laajakaistahankkeiden monitahoiset rahoituskuviot, joista seitsemän yksityishenkilöä on tehnyt kantelun.

Kahdessa kunnassa on kahden virkamiehen osalta esitutkintakynnys jo ylitetty, ja heitä on syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Keskusrikospoliisin rikostutkija Mikko Kiiski ei tässä vaiheessa nimeä kuntia eikä henkilöitä.

– Kaikista 10 omistajakunnasta ja niiden virkamiehistä ei ole aloìtettu esitutkintaa tai ei välttämättä aloiteta, koska rikosepäilyyn liittyvät kuntien rahoituspäätökset ja menettelyt vaihtelevat, Kiiski sanoi. Kiiski luonnehtii tutkittavaa kokonaisuutta laajaksi ja haastavaksi.

– Laajakaistarakentamiseen ja siihen myönnettäviin julkisiin tukiin liittyvä lainsäädäntökin on muuttunut vuosien saatossa. Nyt tutkitaan asioita noin neljän vuoden taakse, mutta mahdollisesti tutkintaa vielä laajennetaan. Olemme valmisteluvaiheessa ja siihen liittyy useiden kuntien menettelyn läpikäyminen, Kiiski sanoi.

Esitutkinnan määräsi tehtäväksi erikoissyyttäjä Heikki Mäkelä.

– Tutkinnanjohtajien kantelijoille aiemmin antama ratkaisu koski vain kunnallisten luottamushenkilöiden virkarikokseen ja luottamushenkilöiden osuutta velallisen epärehellisyyteen. Luottamushenkilöiden osalta esitutkintaa ei käynnistetä missään kunnassa, Mäkelä sanoi.

Mäkelän ratkaisun mukaan sen sijaan kunnanhallitusten ja -valtuustojen päätösten esittelijöinä ovat toimineet johtavat virkamiehet, jotka ovat olleet kuntatalouden ja julkisrahoituksen ammattilaisia.

– Heidän on virka-asemansa perusteella pitänyt tietää säännökset ja niiden soveltaminen. Esitutkintakynnys ylittyy heidän osaltaan. Tutkittavat rikokset ovat virkavelvollisuuden rikkominen ja luottamusaseman väärinkäyttö.

Esitutkinnassa selvitetään myös, ovatko kyseessä rikoksen törkeät muodot.

Kunnan johtaviin virkamiehiin lukeutuvat muun muassa kunnanjohtajat ja talous- ja hallintojohtajat. Käytännössä pienissä kunnissa tämäntyyppiset asiat esittelee luottamuselimille usein kunnanjohtaja.

Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n tytäryhtiö Keski-Suomen Valokuituverkot Oy rakentaa omistajakuntiensa alueelle valokuituverkkoa Nopea laajakaista -hankkeen mukaisella julkisella tuella. Yhtiö on aloittanut liiketoiminnan toukokuussa 2014.

Yksi verkkoyhtiön omistajakunnista on Konnevesi, jonka kunnanjohtaja Juha Jokitalo pohti valokuituasiaa lokakuussa Keskisuomalaisessa. Hän sanoi tuolloin, että Keski-Suomi on sekä maantieteellisesti että osaamiseltaan aluetta, jolla voisi olla merkitystä koko valtakunnan alueelle rakennettaville verkoille.

– Esitutkintaan liittyen minulta on pyydetty aineistoja, laajakaistahankkeisiin liittyviä päätöksiä, Jokitalo sanoi.

– Onhan tämä laajakaistakuvio kaiken kaikkiaan ollut aika erikoinen. Vuosia on mennyt välissä väkeäkin on vaihtunut. Varmaan aivan perusteltua selvittää asiat, kun kokonaisuus on aika hämmentävä ja monitahoinen, Jokitalo sanoi.

Verkkoholding Oy

Yritys- saneerauksessa

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy on kokonaan Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n omistuksessa.

Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n puolestaan omistavat seuraavat kymmenen keskisuomalaista kuntaa:

Konnevesi, Kannonkoski, Toivakka, Kyyjärvi, Karstula, Multia, Luhanka, Pihtipudas, Kivijärvi ja Petäjävesi.

Laajakaista kaikille -hanke ja sitä seurannut Nopea laajakaista -hanke eivät ole menneet perille kuin osassa Keski-Suomea.

Keski-Suomen Verkkoholding Oy ajautui keväällä yrityssaneeraukseen, jolloin yhtiön omistajakunnille lankesivat maksettavaksi lähes 30 miljoonan euron takausvastuut.

Ei kommentteja: