keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Laajakaista! Valtio ei pystynyt lunastamaan lupauksiaan!

  •  Laajakaista/ Terro Lehto/ Tekniikka ja Talous 1.6. 2016

Nopean laajakaista hidastui – valtio ei pystynyt lunastamaan lupauksiaan


Suomen suurimmat teleoperaattorit ovat yhdessä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa asettaneet uudet kiinteän laajakaistan tavoitteet.
Uuden tavoitteen mukaan vähintään 30 megabitin laajakaista olisi liki kaikkien kotitalouksien saatavilla vuoteen 2030 mennessä. Edellisen hallituksen laajakaistaohjelma tavoiteli 100 megabitin laajakaistaa liki kaikkiin kotitalouksiin viime vuoden loppuun mennessä. Tosin tässä määritelmänä oli yhteys enintään kahden kilometrin päästä kodeista.
Tällä hetkellä 100 megabitin laajakaista on saatavilla noin puoleen kotitalouksista. Valokuidun saatavuus on noin kolmannes kotitalouksista.
Vakuuttaakseen panostuksiaan suurimmat operaattorit lupaavat, että ne investoivat kiinteään laajakaistaan miljardi euroa seuraavien 8–10 vuoden aikana. Kaikkiaan operaattorit investoivat Suomessa noin puoli miljardia euroa vuosittain.
– 30 megabittiä on EU:n asettama nopean laajakaistan määritelmä.

 Se voidaan toteuttaa eri tekniikoilla myös vanhoja puhelinkaapeleita hyödyntäen, DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen sanoo.

 

Lisää kuitua

30 megabittiä riittää laadukkaiden pakkaustekniikoiden ansiosta uusien palveluiden kuten teräväpiirtovideon ja etälääkäripalveluiden käyttöön.
DNA:n Leinonen muistuttaa, että jo 30 megabitin yhteydet edellyttävät, että valokuitua rakennetaan lisää korttelitasolle asti.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoi Tekniikka&Taloudelle, että myös valokuituyhteyksiä on saatava lisää koteihin asti, mutta tämän tavoitten aikataulua määritellään vasta tarkemmin operaattoreiden kanssa.

Edellisen hallituksen aloittamaan 130 miljoonan euron julkista tukea laajakaistalle ei aiota enää jatkaa, Berner linjaa.

Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilaisen mielestä valokuitu pitäisi saada kaikkiin suomalaisiin koteihin 20 vuodessa.
– Tulevaisuudessa 5g-verkkojen tukiasema on kodeissa ja yrityksissä sisällä, joten nopeampia verkkoja tarvitaan.
Haja-asutusalueiden palveluiden järjestämisessä tarvitaan iso remontti.
– Tämä tuo kovat paineet kiinteiden verkkojen parantamiseen, mutta myös operaattoreille kysyntää nopeammille yhteyksille, Berner rohkaisee investointeja.
Kun hallitus vie julkisia palveluita entistä enemmän verkkon ministeri Anu Vehviläisen (kesk) digikärkihankkeiden mukaan, kysyntää syntyy nopeille yhteyksille, Berner uskoo.

Valtio ei häiriköi

Ministeriö ja operaattorit ovat sopineet, että valokuituinvestointien vastinneeksi valtiovalta lupaa pitää valtio-omisteiset toimijat poissa laajakaistan rakentamisesta.
Valtion omistama Cinia on kertonut harkitsevansa valokuituverkkojen rakentamista ja tarjoamista siellä, missä kaupallista tarjontaa ei ole.
– Pitkän ajan investoinnit eivät kannata, jos valtio tulee markkinahäirikkönä kilpailemaan operaattoreiden kanssa, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila sanoo.
LVM lupaa myös tuoda eduskuntaan laki- ja asetusmuutoksia sääntelyn purkamiseksi.
– Yksi käytännön esimerkki on valokuidun vetäminen mikro-ojitustekniikalla, jolle on ollut liki mahdotonta saada lupia kunnista, Mattila kertoo. Toiveena on, että valokuidun vetämisen kustannus laskee radikaalisti.
Lisäksi operaattorit toivovat uusia yhteistyökuvioita esimerkiksi terveydenhuollon palvelussa. Kun kotiin tarvitaan vanhusten etälääkäripalvelu, valtio voisi tukea laajakaistayhteyden rakentamista.
– Yhteyden rakentamisen kustannus tulisi moninkertaisesti takaisin sosiaali- ja terveydenhuollon säästöinä.

Ei kommentteja: