torstai 12. tammikuuta 2017

Pekkarinen oli luomassa tukiautomaattia tuulivoimalle. Nyt tuista hyötyy vävypoika.



Nämä kytkökset ja lonkerot ihmetyttävät? Tuulimyllyjä ajetaan useaan kuntaan kovalla innolla. Viitasaarellakin asiaa tuodaan aina uudestaan ja uudestaan päätettäväksi. Miksi?

Tuulimyllybisneksessä  liikkuu tukirahaa tähtitieteellisiä summia, ja siksi setelien kiilto on sokeuttanut usean kunnanjohtajan myllyjen puolesta puhujiksi! Minusta rahan perässä liikkujat ovat unohtaneet täysin ne ihmiset jotka tulisivat asumaan tuulimyllyjen keskellä.





 29.3.2013
Mauri Pekkarinen oli luomassa tukiautomaattia tuulivoimalle. Nyt tuista hyötyy vävypoika.

FAKTAT

Tuulivoima Rajua kasvua odotetaan
- EU:n vaatimuksesta Suomen energiakulutuksesta 38 prosenttia pitää tuottaa uusiutuvilla energioilla vuoden 2020 loppuun mennessä.
- Suomessa tuulivoimaa tuetaan syöttötariffijärjestelmän kautta. Tuki on vuoden 2015 loppuun asti 105,30 euroa ja sen jälkeen 83,50 euroa megawattitunnilta. Jos esimerkiksi sähkö maksaa Nord Poolin sähköpörssissä 45 euroa megawattitunnilta, tukea saa sen lisäksi 60,30 euroa.
- Tuulivoiman rakentamisen isoin este on melu: ohjearvot ovat 35 desibeliä taajamien ulkopuolella ja 40 desibeliä taajamissa. Kriitikoiden mukaan meluohjearvot on vedetty aivan liian alhaiselle tasolle. Myös puolustusvoimien tutkavalvonta on hidastanut tuulimyllyjen rakentamista.
- Suomen-mallin mukainen suora budjettituki tuulivoimalle on poikkeuksellinen: EU-maista vain Sloveniassa on käytössä vastaavanlainen järjestelmä, jossa jokainen veronmaksaja tukee automaattisesti tuulivoimaa.
- Viime vuonna tuulivoimaa tuettiin julkisista varoista 4,3 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna tukisumman arvioidaan nousevan jopa yli 73 miljoonaan.
Arviolta 73 miljoonaa euroa vuonna 2013, 100 miljoonaa euroa vuonna 2015, yli 200 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Tuulivoimatukiautomaatti, syöttötariffijärjestelmä, tulee veronmaksajille kalliiksi.
Euroopan tasolla poikkeukselliseksi luonnehdittu, suoraan budjettirahoitukseen perustuva tukijärjestelmä astui voimaan 1.1.2011, ja sen esitteli silloinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk).
Pekkarinen, joka toimii energia-asiat valmistelevan eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana, vakuutti Lappilainen-lehdelle syyskuussa 2011, että hänen suvussaan tai lähipiirissään ei ole ainuttakaan kansalaista, joka olisi "ollut tai olisi tänään mukana omistajana tai sijoittajana tuulivoimabisneksessä".
Iltalehden selvitti, pitääkö Pekkarisen kuvaus paikkansa.
Oli asiantuntijana
Pekkarisen vävypoika, diplomi-insinööri Taamir Fareed työskentelee Taaleritehdas-pääomasijoitusrahaston tuulivoimajohtajana. Firman pienomistaja hän on ollut helmikuun lopusta. Vuonna 2011 Fareed tahkosi yli 104 000 euron ansiotulot.
Fareed toimi yhtenä valtioneuvoston asiantuntijoista, kun pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategiaa laadittiin. Ilmasto- ja energiapolitiikan ministerityöryhmän puheenjohtaja oli silloinen elinkeinoministeri Pekkarinen.

Tuulivoimakonsultointiin keskittyvän Ges Partners -yhtiön Fareed perusti jo marraskuussa 2008. Hallituksen varajäseneksi merkittiin Fareedin puoliso, diplomi-insinööri Tuulimari Fareed (os. Pekkarinen), joka työskentelee nykyisin Energiakolmio Oy:ssa.
Energiakolmio, joka on tuulivoimayhdistyksen jäsenyritys, solmi äskettäin yhteistyösopimuksen Taaleritehtaan kanssa. Aikaisemmin Tuulimari Fareed toimi projekti-insinöörinä tuulivoimakonsultointia harjoittaneessa FSG:ssä. Gradunsa hän teki uusiutuvan energian tuotantomuodoista investointikohteina.
Diplomityönsä esipuheessa Tuulimari Fareed kiittää työn tekemisen taloudellisesta mahdollisuudesta miehensä työnantajaa Taaleritehdas Oy:tä, joka kuvailee itseään yhdeksi tuulivoima-alan isoimmista toimijoista Suomessa.
Pekkarinen: Yhteys tuotu avoimesti esille
Mauri Pekkarinen, vakuutitte syyskuussa 2011, että lähipiirissänne ei ole ainuttakaan kansalaista, joka olisi "ollut tai olisi tänään mukana omistajana tai sijoittajana tuulivoimabisneksessä".
Kuitenkin sekä vävysi että tyttäresi ovat mukana jo marraskuussa 2008 perustetussa Ges Partnersissa.
-  Herra hyvä, olisinko edes tiennyt, että Taamirilla oli firma olemassa. En edes tiedä, onko tyttärelläni siellä hommia. Mutta se ei ole tuulivoiman omistamista, mitä se tekee, se on pöytälaatikkofirma.
Firman toimialaan kuuluu tuulivoiman konsultointi.
-  Ei ole kyse siitä, että olisi pyritty rakentamaan tuulivoimaa. Pysyn viimeistä pilkkua myöten sanomani takana. Poika on alan yrityksessä (Taaleritehtaassa) palkollisena, tai ei hän mikään poika ole, vaan erinomainen nuori mies, ja syöttötariffikäsittelyn aikaan hän ei ollut edes palkollisena.
(Myöhemmin Pekkarinen täsmentää, että Fareed ei ollut omistajana Taaleritehtaassa ennen helmikuun puoliväliä)

Vävynne kertoi elokuussa 2011 yhdeksältä paikkakunnalta hankituista maa-alueista ja sanoi, että keskeinen hankkeen mahdollistaja on syöttötariffijärjestelmä. Myös tyttärenne on energia-alalla. Lähipiirinne on siis hyötynyt energiaratkaisuista, jotka te esittelitte. Sattumaa?
- En tiedä, ovatko hyötyneet. Olen valmistellut kaikki Suomen energiaratkaisut. Olisi aika erikoista, jos sukulaiseni eivät saisi olla energia-alalla töissä.
- Kun tulin talousvaliokunnan puheenjohtajaksi, tein selväksi, että vaikka Taamirilla ei ole tuulivoimaratkaisun kanssa mitään tekemistä, teidän pitää tietää tämä asia.
Korostatte, että asiassa ei ole mitään outoa. Miksi sitten olette tuonut aktiivisesti esille, että lähipiirissänne on henkilöitä, jotka toimivat alalla?
- Avoimuus on viimeisen päälle tärkeää. Kollegojen on hyvä tietää, että suvussa on kaksi tällaista henkilöä.
Fareed: "Maurilla ei juurikaan tietoa"
Taamir Fareed, oletko saanut appiukoltasi sisäpiiritietoa?
- Sisäpiiritiedon vaaraa ei ole, eihän Maurilla (Pekkarisella) ole tulivoima-asiasta juurikaan tietoa ja osaamista.
Hänhän on esitellyt syöttötariffijärjestelmän eduskunnalle.
- Tarkoitan teknistä osaamista. Energiapolitiikan Mauri hallitsee erittäin hyvin.
Tuulivoimakonsultointia harjoittava Ges Partners perustettiin jo marraskuussa 2008. Firman hallituksen varajäsen on puolisosi, Pekkarisen tytär. Kuinka aktiivista firman toiminta on ollut?
- Firmalla ei ole ollut mitään liiketoimintaa vuodesta 2009. Alussa tein tuulivoimaan liittyviä selvityksiä. Hallitukseen oli pakko joku keksiä, laitoin silloisen tyttöystäväni.

Toimit Taaleritehtaassa tuulivoimajohtajana ja olet myös firman osakas. Hyödyt siis suoraan syöttötariffijärjestelmästä, jonka appiukkosi oli tuomassa Suomeen ja josta tuulivoiman rakentajat ottavat nyt kaiken irti. Näetkö asiassa ongelmaa?
- En itse hyödy mitään, Taaleritehdas ei omista tuulivoimaa, sijoittajat omistavat. Siihen en voi vaikuttaa, että Suomeen tuli tällainen järjestelmä.
Sinuahan käytettiin asiantuntijana, kun valtioneuvosto laati pitkän aikavälin ilmasto- ja energiastrategian.
-  Olin kerran kuultavana vuonna 2008, (syöttötariffijärjestelmää esittäneeseen) työryhmään en kuulunut. En saanut tahtoani läpi: minä halusin tukijärjestelmään mukaan investointituen, mutta näin ei tehty.

 
Kotimaa



Mauri Pekkarinen kiisti perheensä tuulivoimakytkökset – asiakirjat paljastavat muuta

Julkaistu:


Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk) vävy oli mukana vuonna 2008, kun silloisen ministeri Pekkarisen johtama ministerityöryhmä pohjusti tuulivoimatukia.

KANSANEDUSTAJA Mauri Pekkarisen (kesk) vävy, sijoitusyhtiö Taaleritehtaan tuulivoimasta vastaava johtaja Taamir Fareed toimi asiantuntijana, kun Matti Vanhasen (kesk) II hallitus laati 2008 Suomelle pitkän ajan ilmasto- ja energiastrategian.

Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimi Taamir Fareedin tuleva appi, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen.

Strategia oli tarkoitettu mm. energiapolitiikan valmisteluun ja päätöksentekoon. Selonteko sisälsi runsaasti mm. tuulivoiman tukemiseen liittyviä laskelmia.


PEKKARINEN kiisti eilen Ilta-Sanomien haastattelussa, että hänen tuleva vävynsä olisi toiminut hallituksen neuvonantajana tuulivoimaan liittyvissä kysymyksissä Pekkarisen ministerikaudella.

– Hän (Taamir Fareed) oli silloin Amerikassa opiskelemassa, kun tuulivoiman tukijärjestelmästä päätettiin, Pekkarinen sanoi.

Ilta-Sanomat viittasi kysymyksessään vuoteen 2010. Pekkarinen ei kuitenkaan maininnut että Fareed osallistui vuoden 2008 ilmasto- ja energiastrategian laadintaan asiantuntijan roolissa.

Fareedilla oli tuohon aikaan mm. tuulivoiman konsultointiin erikoistunut GES-Partners -niminen konsulttiyhtiö, jossa Pekkarisen tytär Tuulimari Pekkarinen (myöh. Fareed) toimi hallituksen varajäsenenä

Hänhän (Taamir Fareed) toimi myös konsulttina?

– Joo, mutta ei hän (Taamir Fareed) ainakaan meille ollut konsultoimassa. Ei temmi (työ- ja elinkeinoministeriö) ole ostanut häneltä sentinkään vertaa yhtään mitään. Ei ainakaan minun...No, totta kai minä nyt tietäisin, jos olisi jotain ollut, siitä olen ihan varma.


PEKKARISEN haastattelu julkaistiin eilen tuoreeltaan Ilta-Sanomien verkkosivuilla. Sen jälkeen IS sai käsiinsä vuoden 2008 ilmasto- ja energiastrategian, joka tosin löytyy helposti myös ministeriön kotisivuilta.

Ilta-Sanomat ei enää tiistai-iltana tavoittanut Pekkarista kommenttia varten.

Kohu Pekkarisen ympärillä alkoi, kun eduskuntaan pyrkivä ex-meppi Eija-Riitta Korhola totesi maanantai-iltana lyhytviestipalvelu Twitterissä, että ”isä Pekkarinen ajoi läpi syöttötariffit ja niillä rikastunut tytär lobbaa lisää.” Twiitillä Korhola mainosti aiheesta laatimiaan blogikirjoituksia.

– Pekkarinen riiteli meille syöttötariffit, hänen vävynsä rikastuu niillä ja hänen tyttärensä on Energiakolmikon lobbari, joka puolustaa tätä järjestelmää, Korhola tarkensi Ilta-Sanomille eilen.

– Se, että tuulivoimaa päätettiin rakentaa, se oli hallituksen yhteinen kanta, jossa minä itse asiassa olin pienemmän tuulivoimarakentamisen kannalla, Pekkarinen puolustautui.


PEKKARISELLA oli eilen suuria vaikeuksia muistaa myös sitä, että hänen tyttärensä ja tyttären nykyinen mies ovat voimakkaasti mukana suomalaisessa tuulivoimabisneksessä. Taamir Fareed palkattiin sijoitusyhtiö Taaleritehtaaseen tuulivoimasta vastaavaksi johtajaksi kesäkuussa 2010.

Tuulimari Fareed työskentelee johtotehtävissä Energia­kolmiossa. Helmikuussa 2013 Taaleritehdas ja Energia­kolmio solmivat sopimuksen, jonka mukaan Energia­kolmio järjestää Taaleritehtaan koko tuulivoimatuotannon myynnin markkinoille.

Korhola ihmettelee, miten Pekkarisen perhe hyötyy tuulivoimatuista, joita tähän mennessä on maksettu noin 100 miljoonaa euroa. Suuri osa tuesta on muuttunut sijoittajien tuotoksi.

Pekkarinen kiistää perheen väitetyt hyödyt. Pekkarinen sanoi IS:lle, että tyttären ja vävyn firmoilla ei ”hänen ymmärtääkseen” ole paljon tekemistä tuulivoiman kanssa.

Ei kommentteja: